Kommunala kök ännu i stöpsleven

Gotland2005-01-20 06:00
Utredningen om köken i Gotlands kommun fortsätter. Det är fortfarande oklart hur många av dem som blir kvar.
- Det är inte så många kök som är anpassade för framtiden, konstaterar Bo Magnusson, försörjningschef vid Visby lasarett.
Omkring 11 500 luncher tillagas varje dag på ett 40-tal platser. Måltiderna serveras sedan på bland annat skolor och vårdinrättningar. Den senaste tiden har flera rykten florerat om vilka kök som riskerar att läggas ner och på vilka orter maten i stället ska tillagas.
Uppgiften om att portioner ska köpas in från södra Sverige eller utlandet tillbakavisas av Magnusson.
- Vi diskuterar ingen färdigmat. Däremot är råvarorna sällan från Gotland. Huvuddelen av det vi tillagar kommer från fastlandet eller utlandet, säger han.
Orsaken är bland annat att det inte finns någon lokal produktion av konserver.
Det är ännu inte bestämt hur många kök som ska läggas ner. Men flera av dem som finns idag håller inte tillräckligt god standard för att uppfylla framtidens krav. Innan ett kök ska renoveras kan det därför bli nödvändigt att först bedöma om det alls ska vara kvar, menar Magnusson.
- Vi har en överkapacitet, men jag tror inte det blir aktuellt att laga all kommunal mat på samma ställe, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!