Kommundirektörens skatteklipp är ren förlust för kommunen - Bo Dahllöfs vinst: 17 500 kr om året - Kommunens förlust: 277 000 om året
Efter snart ett års tid som regiondirektör har Bo Dahllöf ännu inte folkbokfört sig på Gotland. Praktiska omständigheter, som att hustrun bor kvar och arbetar i Västerås, är anledningen. Gotlands högre kommunalskatt har ingen betydelse för hans val att inte skriva sig här, uppger han.Men faktum är att kommunens högste tjänsteman med sin månadslön på 68 000 kronor tjänar 17 500 kronor per år genom sin folkbokförings-adress. Då tillkommer rätt att göra avdrag för dubbelt boende och resor till fastlandet. Oj! Slår det så mycket? är hans spontana svar när han får höra siffran.För Gotlands kommun innebär detta en utebliven skatteintäkt på drygt 277 000 kronor per år.
Det handlar om hur vi ska hitta en bostad för hela familjen, förklarar Bo Dahllöf och menar att den lägre skattesatsen i Västerås inte har haft någon betydelse för hans val av folkbokföringsadress.
Det kan väl inte bli någon större skillnad. Jag har inte räknat på det där.
Det har emellertid GA gjort. Med en månadslön på 68 000 kronor, en lön som för övrigt placerar honom på en åttondeplats på landets kommun- och stadsdirektörers tio-i-topplista, kan Bo Dahllöf, genom den drygt två kronor lägre kommunalskatt han betalar i Västerås, betala 17 462 kronor mindre i skatt per år.
Oj! Slår det så mycket? svarar han spontant.
Men, poängterar han igen, detta var inte avgörande för hans beslut att vara fortsatt skriven på fastlandet.
Känner du till att skatten är högre på Gotland?
Jo, det har jag väl hört... Jag jobbar ju med sådana frågor.
Själv vet han inte om kommunen har några särskilda regler eller bestämmelser för när man ska skriva sig här, men han medger att det "låter rimligt" att betala skatt där man bor och arbetar.
Detta kommer han också att göra så fort hustrun flyttar hit när de väl har hittat en lämplig bostad. Sönerna, som är 20 och 26 år gamla, är på väg att flytta hemifrån.
Kommunen har en vision om 65 000 invånare på Gotland år 2010. Bör inte då du som kommunens högsta tjänsteman vara en förebild när det gäller att bidra till att den visionen blir verklighet?
Jo. Jag har inget att invända mot det resonemanget och jag har också den strävan. Men när jag tog det här jobbet var det under de förutsättningarna att jag inte hade möjlighet att få med mig familjen hit på en gång.
Enligt skattemyndighetens regler ska man vara skriven där man bor mest, det vill säga där man har sin dygnsvila. Men har man familjen kvar på den första orten är det den som styr. Hur ofta man åker hem spelar också in. Gunborg Söderström på skattekontoret i Visby menar att i det här fallet är det ett gränsfall.
Regiondirektören har rätt att göra avdrag för dubbelt boende samt resor till och från Västerås. Denna rättighet gäller i tre år den tid man har på sig för att ordna med praktiska bestyr som att hitta bostad och jobb. Under den här tiden ska sökandet vara aktivt.
Eftersom deklarationen ännu inte har lämnats in går det inte att se vilka avdrag regiondirektören har gjort. Däremot har han lämnat in en jämkningsansökan och fått beslut enligt något som kallas "särskild beräkningsgrund". Beslutet säger att det ska dras 33 procent i skatt hos arbetsgivaren i stället för de 46 procent som han skulle ha betalat enligt skattetabellen. Därmed kan han behålla 9 000 kronor mer varje månad när skatten är dragen. På ett år blir det drygt 100 000 kronor. En jämkning kan man dock även få av andra orsaker, till exempel att man har husräntor att betala.
Kommunstyrelsens ordförande, Hans Klintbom, säger att man följer skattemyndighetens regler i sådana här situationer, det vill säga att man har tre år på sig att ordna med bostad. Han betonar regiondirektörens familjesituation.
Vi har pratat om det här och jag vet att han var på väg att få tag i en större bostad. Vi vill ju att man ska flytta hit så fort som möjligt. De som jobbar här ska normalt också bo här och jag hoppas att det här löser sig. Men vi har tagit hänsyn till hans familj.
Är det inte viktigt att regiondirektören är skriven här och därigenom föregår med gott exempel?
Men vad ska han göra då? Ska han bo i tält? Han har ju bara en övernattningslägenhet här. Man måste ge saker och ting tid, det har ju knappt gått ett år, säger han och påminner om bostadssituationen på Gotland.
För kommunens del medför regiondirektörens uteblivna skatt en årlig förlust på 277 521 kronor. Klintbom påpekar att skatteutjämningen också spelar in.
Om vi får in exempelvis en miljon i skatt så minskar ju även den skatteutjämning vi har på grund av att inkomsterna på Gotland är låga. Så man kan ju inte bara räkna rakt av.
Så det har ingen betydelse om man bor här och betalar skatt här eller inte?
Jo, visst har det betydelse. Varje person betyder ju en viss grundpeng, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!