Bo Dahllöf har föreslagit ett krispaket där han presenterar tre huvudpunkter som han hoppas ska kunna lösa konflikten.
Det har stormat ordentligt kring Johan Kallum och räddningstjänsten under en lång tid. Nu vill regiondirektör Bo Dahllöf att konflikten äntligen ska ta slut. Därför har han presenterat ett åtgärdspaket som består av tre huvudpunkter.
Den första är att man måste klargöra hur man i forsättningen ska arbeta inom organisationen, hur beslutsordningen ska se ut och ett tydliggörande av vilka roller alla har.
Den andra delen innehåller en större kartläggning av arbetsklimatet inom förvaltningen.
Den tredje punkten består av ett utökat ledarstöd till cheferna inom organisationen.
- Vi har hamnat i en oerhört svår situation som måste åtgärdas. Det finns en kraftig polarisering som vi måste göra något åt. Men jag tror att Johan Kallum kan sitta kvar, säger Bo Dahllöf.
Brandmästaren Henrik Johansson har förståelse för Bo Dahllöfs resonemang, trots att han undertecknat protestbrevet som kräver Johan Kallums avgång,
- Bo Dahllöf vet om problemet sedan tidigare och vi visste att det inte skulle hända något just nu. Vi får helt enkelt se vad som händer. Men på det här sättet har vi gjort debatten offentlig, säger han.
"Dåligt förslag"
Johan Kallum hävdar att konflikten uppstod i samband med att hans besparingsförslag presenterades i maj. Förvaltningen skulle spara 2,2 miljoner och minska personalstyrkan på den operativa sidan med 6,5 man.
De anställda upplevde att förslaget var dåligt genomtänkt och Kommunal anmälde ledningen till arbetsmiljöverket för att de inte hade någon analys av vad besparingarna skulle innebära för samhället.
Kommunstyrelsen lyssnade på facket och under sommaren arbetades riskanalysen gemensamt fram av chefer och underordade. Den 3 oktober redovisade Johan Kallum riskanalysen. Där identifierades 60 riskområden, varav 45 ansågs vara allvarliga.
Ska sparförslaget kunna genomföras så måste dessa brister rättas till. Annars kan länsrätten stoppa genomförandet. Det var precis vad som hände i Kiruna då den politiska nämnden ville minska personalen på vardagkvällar, nätter och helger.
De som undertecknat misstroendeförklaringen mot Johan Kallum menar att förtroendet raserats långt innan sparförslagen presenterats.
- Det har ingenting med besparingarna att göra, utan det är två helt olika saker. Ledarskapet passar oss inte helt enkelt, säger Jonatan Ahdrian, brandmästare och en av de som skrivit under protestlistan.
Men Henrik Johansson menar att missförhållandena blivit tydligare efter att besparingsåtgärderna presenterats. I misstroendeförklaringen står det också att Johan Kallum visat respektlöshet under arbetet med riskanalysen.
"Osmidig"
- Han har raljerat och sagt "ni behöver väl inte öva så mycket, det är ju ändå så få larm". Men just därför är det ju särskilt viktigt att man är uppdaterad när det väl händer något. Han har också varit osmidig på många andra sätt. Meddelat känsliga saker under en fikarast till exempel, säger Henrik Johansson.
Johan Kallum var tidigare avdelningschef vid Räddningsavdelningen i Helsingborgs stad. Där uppges personalen inte haft några större problem med honom.
- Han var bara chef här under en mycket kort tidsperiod, så det är svårt att säga varken eller, säger Patrik Nilsson, brandman i Helsingborg och företrädare för Kommunal.