Kommunen blir delägare i Strövet

Gotlands kommun ska bli delägare i Wisby Strövet och utvidga samarbetet med företagarna i Visby innerstad. Enligt avtalsförslaget som GT tagit del av är syftet att "utveckla Visby stadskärna med betoning på Östercentrum".Men näringsidkare utanför stadskärnan är kritiska mot planerna.

Gotland2008-04-24 04:00
Enligt det utkast till avtal som GT tagit del av ska Gotlands kommun gå in som delägare i Wisby Strövet. Syftet, enligt avtalsförslaget, är att Wisby Strövet ska bli en "samverkansorganisation för att utveckla och profilera Visbys stadskärna."

"Risk för jäv"
- Jag är väldigt förvånad. Det finns risk för jäv. Jag skulle vilja ha en mer sammanhållande idé om Visby som helhet, säger Paul "Dino" Larsson, som driver Ica Maxi strax utanför Visbyleden, om kommunens initiativ.
För det är kommunens idé. Det började som ett tjänstemannainitiativ för tre år sedan och har nu nått upp till högsta politiska nivå.
Lars Thomsson, byggnadsnämndens ordförande (c), och Kjell Skalberg, tekniska nämndens ordförande (c), driver frågan för kommunstyrelsens räkning.

"Står inför ett hot"
I kväll ska de träffa företagarna i för S:t Hanskvarterens och Stora torgets förening. Sent i processen har även dessa inbjudits att delta.
Men där går gränsen i dag.
- Vi står inför ett hot eftersom externhandeln ökar. Shoppingen är en framgångsfaktor för Gotland, och det är i stadskärnorna som shoppingen äger rum, säger Lars Thomsson.
Han betonar att avtalsförslaget ännu så länge är ett arbetsmaterial.
- Det är ett levande dokument. Och fler intressenter kanske vill ha ett ord med i laget. Vi är inte framme ännu, och var det slutar vet vi inte.
Finns det inte en risk för jäv om kommunen "går till sängs" med en utvald skara företagare?
- Det där är din formulering. Vi ser inga risker för att få kritik för gynnande av vissa näringsidkare.
- Vi har ställt oss tre frågor: Är det juridiskt möjligt? Är det lämpligt? Är det vanligt? Och den utredning som vi själva har gjort svarar ja på alla tre frågorna.
Varför gör ni det?
- Av två skäl. Dels behöver vi jobba med stadskärneutvecklingen. Och dels är kommunen en stor fastighetsägare och intressent eftersom vi har mycket gatumark. Vi vill växla upp insatserna på det som kommunen redan gör.
Men utveckla gator och torg kan ni väl göra själva, som en opartisk myndighet?
- Jo, men erfarenheten visar att man bör sitta på samma sida bordet för att det ska bli framgångsrikt. Vi har diskuterat i vilken form vi ska driva det här, som till exempel nätverk. Men Strövet är en befintlig organisation som fungerar, och den är det mest ändamålsenliga, säger Lars Thomsson.

Vill ha balans
Men kritiken har alltså redan kommit.
- Det är inom handeln som de nya arbetstillfällena kommer. Och shoppingen kommer att finnas på de nya handelsplatserna. Därför vill jag ha en genomtänkt plan också för externhandeln och de nya handelsplatserna, säger Paul Larsson.
- Som gotlänning vill jag gärna slå vakt om Visby innerstads värde. Men som företagare vill jag ha balans.
Lars Johansson, styrelseledamot i Svensk Handels Gotlandsavdelning och vd för Järn AB Södertorg, som också äger Snicken-butikerna, är också skeptisk.

"Låter märkligt"
- Jag måste veta mer om hur Gotlands kommun tänker. Men generellt sett så låter det märkligt att man på det här sättet väljer att stödja en del av vårt handelsområde.
Kenneth Carlsson, vd för Harry Carlsson på Stenkumlaväg och också delägare till Flextronics förde detta lokaler, är däremot positiv.
- Jag tycker att det är helt okej. Handel föder handel. Och skulle det uppstå jäv tror jag att kommunen kan lösa det då.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!