Kommunen drar in sommararbetstid
I 20 år har Gotlands kommuns tjänstemän haft möjlighet till så kallad sommararbetstid: 35 timmar per vecka, maj till september. Nu har kommunen sagt upp avtalet - enligt facken utan motivering.- Otaktiskt och opsykologiskt, säger Sacos ordförande Anna Sundin.
SKTF-ordförande. "Det är inte rätt tid att gå ut med det här. Man tappar lite gnista." säger Tonny Stålnacke.Foto: Åsa Wallin
Foto: Åsa Wallin
Flextid
Strax före jul meddelade kommunen att man tänker säga upp avtalet. I stället, föreslås det, får man börja lösa sommarbetstiden inom ramarna för flextid.
Tonny Stålnacke, avdelningsordförande i SKTF, är kritisk.
- Vi förstår inte varför man vill ta bort det. Det finns inget att vinna på det ekonomiskt. Snarare tvärtom, säger han och påpekar att personalen ju tar ut semester sommartid - när man skulle kunnat ha de kortare arbetsdagarna - och att arbetsgivaren därmed tjänar på den förlängda arbetstiden under vintern.
Anna Sundin på Saco menar att en övergång till flextidslösning kortsiktigt försämrar arbetsvillkoren - och långsiktigt även kommunens rekryteringsmöjligheter.
- I princip innebär sommaravtalet att chefen inte kan säga nej till kortare dagar sommartid. Med flextidavtalet blir det mer utifrån chefens goda vilja, om man hårddrar det. det är den stora skillnaden - och det som är viktigt för oss. Man ska kunna räkna med sommararbetstid. Det är en försämring vi inte går med på.
Någon hållbar motivering säger sig de fackliga representanterna inte ha fått.
- Vi sätter oss och förhandlar den 16 februari. Förhoppningsvis får vi en förklaring då, säger Tonny Stålnacke.
Anna Sundin misstänker att en motivering är att "det ska vara lika för alla". Sommararbetstiden erbjuds ju bara tjänstemän.
- Motiveringen håller inte. Det finns väldigt många olika avtal för olika förbund. Det här är en fördel, andra förbund har andra fördelar, säger Anna Sundin.
Facken menar att det är okänsligt agerat av kommunen.
- Man läser om budgeten, om dålig ekonomi, om omställningar och omorganiseringar... så börjar man flytta på något som fungerar bra för dem som blir kvar. Det är väldigt otaktiskt och opsykologiskt, säger Anna Sundin.
"Okänsligt"
Tonny Stålnacke:
- Det är inte rätt tid att gå ut med det här. Man tappar lite gnista. Jag har fått jättemånga mejl från medarbetare som är bestörta. En attraktiv arbetsgivare måste lyssna på vad medarbetarna säger, innan man går ut med storsläggan och säger upp ett avtal. Det känns okänsligt.
GA sökte under måndagen kommunens personaldirektör Gun Tidestav för en kommentar, utan resultat. Till SKTF-tidningen säger hon dock:
- Vi ska förhandla det här med Saco och SKTF. Jag tänker inte uttala mig innan dess.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!