Kommunen fick en halvtimme på sig

­ Försvarsutskottet tog emot oss med full respekt. Samtliga 17 ledamöter lyssnade uppmäksamt på våra argument och hade ögonkontakt med oss.
Kommunen argumenterade på tisdagen inför Försvarsutskottet och Sonia Landin, kommunalråd och kommunstyrelsens 1 vice ordförande, sammanfattar mötet.

Gotland2004-10-13 04:00

Syftet var att än en gång föra fram kommunens syn på den planerade nedläggningen av P 18. Denna gång skedde det inför Försvarsutskottet som behandlar frågan inför riksdagsbeslut i frågan i slutet av året.
Tillsammans med riksdagsledamoten Carina Grönhagen och regiondirektör Bo Dahllöf talade kommunalrådet Sonia Landin för P 18 som nödvändigt för säkerhet och trygghet.
Förutom de politiska argumenten och den påverkan en eventuell nedläggning kommer att få på Gotlands redan hårt ansträngda arbetsmarknad, tryckte delegationen också på P 18 som en mycket viktig resurs för det civila samhället när det gäller kris- och katastofberedskap.
<span class=MR>Fick en halvtimme</span>
­ Vi fick en halvtimme till vårt förfogande och hela Försvarsutskottet med 17 ledamöter var på plats, berättar Sonia Landin som inledningstalade.
Efter henne tog Bo Dahllöf vid och poängterade vikten av P 18 ur regionalpolitiskt perspektiv, betonande aspekter som försvar, arbete och trygghet.
Carina Grönhagen lyfte fram P18 med fokus på logistiken och FM log, en god resurs på P 18 värd att utöka med exempelvis reseservice och telefoni.
­ Det var bara vi från Gotland som träffade Försvarsutskottet och vi fick ledamöternas fulla uppmärksamhet. Vi tyckte att vi fick fram vårt budskap och Försvarsutskottets ledamöter fick också underlaget med våra argument på papper, säger Sonia Landin.
I budskapet från kommunstyrelsen framgår att såväl förvaret som gotlänningarna behöver P 18, en i dag effektiv och billig utbildningsplattform, god infrastruktur och med förhållandevis billiga driftkostnader. Med tanke på det geografiska läget skapas här utmärkta möjligheter för internationell utbildnings- och övningsverksamhet.
­ Det är därför en av anledningarna till att det av regeringen beslutade Östersjöcentrat ska placeras på Gotland.
<span class=MR>Viktig civil resurs</span>
Förutom de försvarspolitiska argumenten och den påverkan en eventuell nedläggning kommer att få på Gotlands redan hårt ansträngda arbetsmarknad, tryckte den kommunala delegationen från Gotland även på P 18 som en mycket viktig resurs för det civila samhället när det gäller kris- och katastrofberedskap.
­ Vid större händelser som bränder, olyckor och svåra väderförhållanden får Räddningstjänsten stöd av militären. Flera extraordinära händelser som inträffat på Gotland skulle ha fått betydligt allvarligare konsekvenser utan Försvarsmaktens medverkan. Tillgången till militärens materiella resurser kombinerat med personalens kompetens är oerhört viktigt för det civila samhället.
<span class=MR>Stor arbetsplats</span>
Försvarsutskottet uppmärksammades vidare på att P 18, med 600 anställda, är en av Gotlands största arbetsplatser och att den gotländska arbetsmarknaden inte har förmåga att absorbera de anställda på P 18.
­ Dessutom tillkommer de indirekta arbetslöshetseffekterna inom den privata och offentliga sektorn. Gotlands relativt höga arbetslöshet kommer att stiga med drygt en procentenhet.
­ Vad som nu gäller är att avvakta, säger Sonia Landin sedan kommunen syn på den planerade nedläggningen presenterats för Försvarsutskottet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!