Kommunen flyttar till Visborgs slätt - om organisationsplanen genomförs

Kostnadstrycket sänks med 120 mkr per år 2007-2010. Det kan innebära att 50 tjänster försvinner årligen.
Gotlands kommuns verksamhet koncentreras till Visborgs slätt. Invigning kan ske 2008.
Fastighetsbeståndet i innerstaden överlåts till byggbolaget Peab. Något som bestämdes efter votering.

Gotland2006-01-20 06:00
Det är delar i "Struktur 2007" som är samlingsnamnet på det arbete som ska ändra, utveckla och effektivisera kommunens organisation. Och framför allt komma tillrätta med den problematiska ekonomin. Ekonomidirektör Göran Gyllenkrok menar att "budgetprocessen har havererat".
Jan-Olof Henriksson är projektledare. Han anser att det råder en långtgående "spartrötthet" inom kommunen som skapats av "osthyvel, sparbeting och stoppaket". Den rådande koncernstyrningen fungerar inte som tänkt.
I går sa kommunstyrelsen ja till projektplanen.
- Vi behöver se över förvaltningskostnaderna och ta ett samlat grepp över den förvaltningsstruktur vi har. Under kommande mandatperiot, 2007-2010, bör besparing ske med 120 mkr vilket är tre procent av nettokostnaden. Vi måste ta kontroll över kostnadsutvecklingen och ha en balans mellan uppdrag och tilldelade resurser.
- Kostnadstrycket måste sänkas med 30 mkr per år under mandatperioden. Och det är arbetstillfällen vi talar om.
Redan i nästa vecka kommer politiker och tjänstemän att samlas gemensamt för genomgång och därefter sprids man ut över landet för studiebesök i sammanlagt 11 kommuner som genomfört organisationsförändringar av liknande karaktär.

Nytt kommuncentrum
En del och ett första steg i Struktur 2007 är således de omdiskuterade omdisponeringarna av kommunens förvaltningar. I går sa kommunstyrelsen ja till inriktningen att det är Visborgs slätt som gäller. Dock inte nödvändigtvis i befintliga lokaler, även nybyggnation skall utredas och kostnadesberäknas. Men inga dörrar stängs defintiivt, andra lösningar finns ännu med.
- Ett gemensamt centrum är en viktig del, platsen är inte det viktiga, slår Jan-Olof Henriksson fast.
Tekniska förvaltningen fick också i uppdrag att förhandla fram ett markanvisningsavtal med Peab i syfte att omvandla kommunens fastighetsbestånd i S:t Hanskvarteren till främst bostäder.
- Det har i praktiken varit till salu sedan 2001 när planerna på ett samhällsbyggarnas hus på A7-området fanns, menar kommunalrådet Sonia Landin, (s). Peab är de enda som har visat intresse. Vi vill också ha en ägare med intresse av att värna världsarvsstaden. Nu fortsätter diskussionerna.
Ett beslut som föranledde protester från den borgerliga sidan.
- Vi tror inte att fastighetsförsäljningen har varit så känd på fastlandet eller i utlandet. Vi tycker att den ska ut på öppna marknaden, menar Lena Celion, (m).
Votering begärdes men förlorades med 6-9.
Liksom man ännu inte vet vad ett centrum på Visborgs slätt kommer att kosta vet man inte vad man kommer att få för fastighetsbeståndet i innerstaden.
Sonia Landin:
- En del säger att det är en guldgruva, andra att det är ett råttbo, Men det finns ekonomiska sonderingar som vi har accepterat.
Projektplanen är i övrigt enhälligt politiskt godkänd och kommer att rulla vidare även om det blir politiska förändringar efter höstens val. Och 2008 kan det således bli invigning av ett nytt kommunalt centrum i Visby.
För landsbygden gäller en satsning på Slite och Hemse. I övriga större orter; Roma, Klintehamn, Fårösund, skall det övervägas vilka kommunala serviceinrättningar som kan bli kvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om