Kommunen har ingen koll på före detta yrkespolitikers pensionsbelopp
Gotlands kommun vet inte hur mycket pengar som betalas ut i visstidspension till före detta yrkespolitiker.KPA pension sköter utbetalningarna.
Kjell-Åke Lorin, chef på kommunens löneredovisnings- och pensionsavdelning, kan inte svara på hur mycket Gotlands kommun i dagsläget betalar ut i visstidspension. Han har vänt sig till KPA för att se om det går att få fram hur mycket kommunen spenderar på före detta yrkespolitiker.
- De flesta går på det gamla avtalet. Det är nog bara Hoffstedt och Thomsson som får avgångsersättning, säger Kjell-Åke Lorin,
Gamla avtalet
Yrkespolitiker omfattas av ett centralt avtal tecknat av Sveriges kommuner och landsting, SKL.
Det senaste avtalet är från 2006. Det säger att man måste ha fyllt 50 år för att få visstidspension. Man ska också ha arbetat i politiken under minst 12 år. Är man yngre får man i stället avgångsersättning under ett år.
Ingen åldersgräns
I det gamla avtalet fanns inte åldersgränsen. Man kunde också ha arbetat en del av de 12 åren som tjänsteman i kommunen. Dessutom kunde man ha arbetat som politiker i en annan kommun och tillgodoräkna sig den tiden.
Övergångsbestämmelserna från det gamla till det nya avtalet gör att det är många fler än avgående kommunalrådet Eva Nypelius som omfattas av det gamla avtalet. Nypelius som har rätt till full visstidspension på cirka 35 000 kronor i månaden.
Inga avvikelser
Kommunens personaldirektör Gun Tidestav försvarar det centrala avtalet.
- De förtroendevalda arbetar ju ett antal år av sitt liv i demokratins tjänst. Varje människa som går in i ett politiskt uppdrag ska veta vad som gäller. Och om de har tjänstledigt från sitt vanliga arbete får de ju ingen lön och inga pensionsinbetalningar därifrån, menar Gun Tidestav.
Avvikelser från avtalet kan regleras på lokal nivå, men några speciella sådana ska enligt Gun Tidestav inte finnas för Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!