Kommunen köper ut långtidssjuka
När Gotlands kommun anser att långtidssjukrivna inte längre kan sköta sina jobb köps de ut.
Man väljer ofta en uppgörelse där arbetstagaren säger upp sig själv. Modellen rekommenderas inte av Kommunal.
Läs också: <br><a href="http://www.helagotland.se/GEN_UtmatningGA.asp?ArticleID=1415289&CategoryID=353&ArticleOutputTemplateID=63&ArticleStateID=2&ParentID=">Sjukpenning kan dras in efter ny bedömning</a>
<a href="http://www.helagotland.se/GEN_UtmatningGA.asp?ArticleID=1415284&CategoryID=353&ArticleOutputTemplateID=63&ArticleStateID=2&ParentID=">Jag var inte längre önskvärd</a>
När det står klart att en person inte kan komma tillbaka till sitt jobb på grund av sjukdom gör kommunen ofta något som inofficiellt kallas för utköp. Det är en överenskommelse mellan arbetsgivaren, i det här fallet kommunen, och arbetstagaren där man enas om att avsluta anställningen. Arbetstagaren erbjuds då ett antal månadslöner mot att han eller hon självmant säger upp sig.
På fackförbundet Kommunal gillar man inte sådana här uppgörelser.
Anne Lindlöf, huvudskyddsombud på Kommunal Gotland sektion 3, säger att förutom att det kan vara jobbigt mentalt att förlora sitt jobb så försämras rehabiliteringsarbetet.
- Rehabiliteringen försvåras oerhört när man inte har ett jobb att komma tillbaka till. Man erbjuds dessutom bara den lägsta ersättningen, den som man har lagstagdgad rätt att få, säger hon.
Kommunal rekommenderar inte sina medlemmar att gå med på sådana här avgånsvederlag eftersom det dessutom kan bli problem med a-kasseersättning. Men arbetstagarna sätts i en svår sits eftersom de, enligt Anne Lindlöf, med största sannolikhet kommer att förlora jobbet hur de än gör.
- Men när de säger upp sig själva har de inte rätt att börja stämpla med en gång. Då är det 45 karensdagar som gäller. Det är 45 arbetsdagar, alltså nio veckor utan inkomst. Det kan vara en ekonomisk katastrof för många.
För en del arbetstagare kan dock ett sånt här avgångsvederlag leda till nya möjligheter. Personen kanske börjar studera och hittar ett yrke där han eller hon kan fungera, trots sin sjukdom. Enligt Anne Lindlöf är det inte så lätt för alla.
- Jag har varit med om fall där man hamnat mellan två stolar. Försäkringskassan tycker att man är tillräckligt frisk för att kunna jobba medan arbetsförmedlingen tycker att man är för sjuk för att ha rätt till a-kassa.
Hon fortsätter:
- Arbetsgivaren har ett ganska omfattande rehabiliteringsansvar, men när man står utan ett arbete så läggs det ansvaret på till exempel arbetsförmedlingen, som inte alls har ett lika omfattande ansvar.
På Kommunal säger man att det är många som går med på ett sånt här utköp för att de inte orkar med all byråkrati längre och att bråka om sin sjukskrivning.
- Det är också ett lätt sätt för kommunen att bli av med problemmänniskor, säger Anne Lindlöf.
"Bra lösning"
Kommunen däremot tycker att det är här en väldigt bra lösning som gynnar båda parterna. I såna här fall görs en bedömning om arbetstagaren kan sköta sitt jobb eller inte. Om man kommer fram till att arbetstagaren inte kan klara av sina arbetsuppgifter har arbetsgivaren skyldighet att erbjuda de ett annat jobb inom kommunen. Om det inte finns något arbete som passar, har kommunen rätt att säga upp den anställde.
- Vi tycker då att det här är den bästa vägen att gå, säger Mats Sundin. Att säga upp någon är en jobbigare process för alla parter. Det här kan vara ett sätt att underlätta för arbetstagaren att hitta ett nytt jobb och få en ny start, säger Mats Sundin, personalkonsulent på social- och omsorgsförvaltningen.
Kommunen hjälper i en sån här uppgörelse till med att informera om vilka alternativ som finns.
- Det är inte bra att låta medarbetare gå sjukskrivna år ut och år in. Man gör dem en otjänst då. Nu kan vi istället hjälpa dem att hitta en annan sysselsättning, som att kanske utbilda sig till något man kan klara av att jobba med, trots sin sjukdom.
Bittra och besvikna
Enligt Kommunal känner sig många som blivit utköpta bittra och besvikna på kommunen. Det kan enligt Mats Sundin bero på att det finns en föreställning om att kommunen har något slags helhetsansvar.
- Vi driver två olika processer. Den ena är att skapa välstånd på Gotland och den andra är att agera arbetsgivare. Man kan inte blanda i hop de två.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!