Under 2009 kommer servern att släckas ned.
-Det är på tiden, jag har försökt stänga ner honom i flera år, säger en av grundarna Anne Ståhl-Mousa.
Tjelvar startades den 19 februari 1995 av utvecklingsbolaget Cobalt. Många gotlänningar anslöt sig och Tjelvar växte till ett stort diskussionsforum med ett tusental användare.
Programvaran var då som nu First class, programmet man använder för att ansluta till servern.
-Det här var landets största First class-server när vi körde i gång och jag tror fortfarande att det är en av de största, säger Anne Ståhl-Mousa.
-Som mest var vi 22 000 användare och det är rätt många med tanke på hur många gotlänningar som finns.
Ska skaffa en ersättare
Sedan 1997 drivs Tjelvar av Gotlands kommun och numera är det barn- och utbildningsförvaltningen som sköter administrationen.
Bjoern Johansson är systemadministratör och den som har hand om det praktiska arbetet.
-Vi kommer inte att stänga ner Tjelvar utan att vi har en fullgod ersättare, säger han.
Numera är Tjelvar en skolserver där elever, skolpersonal och föräldrar kan kontakta varandra och hitta information. I dag har 14 500 gotlänningar inloggningskonton på Tjelvar. De som inte har någon annan e-postadress blir tvungna att byta.
-De vanliga användarna har egentligen fått vara kvar på nåder, för att gamla klasskompisar ska kunna hålla kontakten och så vidare, säger Bjoern Johansson.
Kommunens it-chef Hans Lyttkens ser släckningen av Tjelvar som en rationalisering. I kommunens Merit-projekt håller man på att se över lösningar för hur en framtida medborgarportal ska se ut.
-I dag har förvaltningen fyra olika mailsystem. I och med släckningen av Tjelvar skapar vi ett nytt gemensamt system, säger kommunens it-chef Hans Lyttkens.
-Dessutom finns det nya program som kommer att sköta kontakten mellan skolorna och hemmet.
Sparar 200 000 kronor
Hans Lyttkens räknar med att Gotlands kommun kommer att spara in 200000 kronor om året, enbart i utgifter som har med servern att göra. Dessutom kommer man att spara in kostnader på den rena effektiviseringen.
-Det känns inte som att kommunen ska stå bakom ett diskussionsforum för allmänheten längre. Det var en annan sak när det grundades, nu för tiden använder gymnasieeleverna hellre Hotmail eller Facebook, säger Hans Lyttkens.