Kommunen måste nyanställa drygt 4 000 de närmaste tio åren
Gotlands kommun behöver under de närmaste tio åren nyanställa drygt 4 000 personer! Orsaken är de stora pensionsavgångarna som i sin tur beror på 1940-talets stora barnkullarna. Det rör sig om cirka 2000 som ska gå i pension. Av dessa finns hälften anställda inom vård och omsorg. Vi måste jobba på att bli en attraktiv arbetsgivare. Det är helt nödvändigt, för lyckas vi inte rekrytera, då blir det illa. Då måste man sänka serviceutbudet. Det blir konsekvensen.
Ja, behovet är mer än det dubbla, alltså mer än 4 000 behöver nyanställas under de närmaste tio åren. Det kan jag säga att jag känner mig rätt säker på, säger Mats Magnusson.
<span class=MR>40-talisterna</span>
Avgångarna inom Gotlands kommun accelererar när alla 40-talister går i pension. Det börjar lite försiktigt med drygt 100 i år för att nå sin kulmen år 2011, då drygt 300 säger tack och adjö.
Men som om det inte vore nog med att så många går i pension så finns även annat att ta hänsyn till. Allt fler i befolkningen blir 80 år eller äldre. De är också de mest vårdkrävande. Det rör sig i den här gruppen om drygt 3 000 personer. Den äldsta gruppen, 90 år och äldre, ökade med hela 75 procent under perioden 1990-2000!
Samtidigt blir antalet invånare i gruppen 0-18 år blir allt färre. Det rör sig om 2 000 färre fram till 2010.
<span class=MR>Fler gamla, färre unga</span>
Det här betyder fler gamla att ta hand om samtidigt som det blir färre barn i skola och barnomsorg. Trycket ökar således mest inom sjukvård och äldreomsorg. Här rör det sig om 900-1 000 som går i pension.
Inom vård och omsorg behöver kanske så många som 2 000 rekryteras. Det troliga är att vi behöver få lite mer inflyttning till Gotland för att klara det. Men då i arbetsför ålder. Blir det fler äldre som flyttar hit, ja då ökar trycket ytterligare, säger Mats Magnusson.
Nu finns det redan en inflyttning till Gotland. Men samtidigt är det fler som dör än som föds.
Eftersom pensionsavgångarna är jämt fördelade inom kommunen så måste man också hitta folk att nyanställa, exempelvis inom skolan. Där är det främst inom gymnasieskolan som det blir stora pensionsavgångar.
<span class=MR>Att behålla personal</span>
Men hur ser då lösningarna på problemen ut? Hur ska Gotlands kommun klara att rekrytera så här mycket personal, som dessutom måste ha rätt utbildning?
Det handlar inte bara om att rekrytera. Det gäller också att behålla dem vi har så länge vi kan. Det handlar även om anställningsvillkor, arbetstider, arbetsmiljö och trivsel över huvud taget. Löner är förstås också en viktig sak och sedan är ledarskap och utvecklingsmöjligheter för de anställda viktigt, säger Mats Magnusson.
Exempel på steg i den här riktningen är olika projekt med att anställda ska kunna påverka hur deras arbetstider blir utlagda och att få fler deltidare att bli heltidsanställda
Vi måste jobba på att bli en attraktiv arbetsgivare, det är helt nödvändigt. För lyckas vi inte rekrytera tillräckligt många, då blir det illa. Då måste man sänka serviceutbudet. Det blir konsekvensen. Men i dag håller dock Gotland en hyfsad kvalitet på äldreomsorgen jämfört med Stockholm.
<span class=MR>Avstamp i nästa vecka2</span>
Nu är det upp till politiker och tjänstemän att få fram bra lösningar. Som ett avstamp för detta hålls i nästa vecka ett seminarium. Deltar gör kommunalråd, förvaltningschefer, verksamhetschefer, personalutvecklare, fackliga företrädare, med flera.
Men vi har redan tidigare genomfört en del åtgärder för att möta det framtida personalbehovet. Det har exempelvis skett genom att på Gotland ordna lokala utbildningar till sjuksköterskor, lärare och socionomer. Det har också bildats ett branschnätverk för vård och omsorg, där även privata företag finns med, säger Mats Magnusson.
Sedan gäller det också att jobba med att göra omvårdnadssektorn attraktiv för att få elever att gå på omvårdnadsprogrammet. Då handlar det mycket om den bild som de som jobbar inom området kan ge, säger Mats Magnusson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!