-Vi är förbannade för att arbetsgivaren inte respekterar ingångna avtal. Vi har vid upprepade tillfällen påtalat felen och man håller med oss, men gör inget åt det, säger Ann Svedberg som är förbundsombudsman på Vårdförbundet på Gotland.
Vårdförbundet har begärt hos kommunen att parterna ska träffas för förhandling. Om arbetsgivaren inte bättrar sig kommer förbundet att kräva skadestånd. Några belopp vill Ann Svedberg inte tala om, allt beror på hur de blir bemötta vid förhandlingen.
– Jag tror inte att kommunen primärt är ute efter att tjäna pengar. Det handlar inte om några stora pengar för den enskilde individen och det är därför man inte märker det, säger Anne Svedberg.
Avtalet gäller cirka 300-350 sjuksköterskor som arbetar för kommunen. Enligt avtalet får man ha max 20 timmar flextid mer eller mindre än schemalagd tid per månad. Enligt Ann Svedberg handlar missbruket om att arbetsgivaren ibland förlägger exempelvis möten och arbetsplatsträffar på ledig tid och säger till personalen att ta det på flextiden.
- De allra flesta ligger på plus och lånar ut tid till arbetsgivaren. Har man mer än 20 timmar förlorar man den tiden – och det händer! Då måste man gå hem och det kan vara svårt. Det lägger mycket ansvar på den enskilde individen, säger Ann Svedberg.
Kollektivavtalet har gällt i flera år och vid upprepade tillfällen, med tätare intervall på senare tid, har facket påpekat att arbetsgivaren gör fel.
- Arbetsgivaren säger inte emot oss, utan säger att man ska bättra sig. Men inget händer.
Ann Svedberg tror inte att det i första hand handlar om pengar för arbetsgivaren. Däremot så vill man inte att personalen ska ha för mycket övertid.
- Men personalen jobbar fortfarande övertid. När det registreras i flexen syns det inte. Man mörkar övertiden helt enkelt. Har man mycket övertid kan det ju innebära att man egentligen har för lite personal.
Vårdförbundet är också kritiskt till att kommunen tar sig rätten att tolka avtalet på sitt sätt. Ann Svedberg beklagar att det behövt gå så här långt, men hoppa och tror att förhandlingen kommer att få arbetsgivaren att bli bättre på att följa avtalet.
- Annars kräver vi skadestånd. Och hur stort belopp vi i så fall kommer att kräva beror lite på hur vi blir bemötta vid förhandlingen, säger Ann Svedberg.
Kommunen missbrukar flextidsavtal
Kommunen missbrukar sjuksköterskornas kollektivavtal. Istället för att ge övertid skrivs extratimmar upp som flextid. Nu hotar Vårdförbundet med skadestånd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!