"Kommunen och länsstyrelsen har inte ställt upp i den omfattning vi hade hoppats"

Det blir ingen etanolfabrik i Roma.
Roma Etanolproduktion AB planerar i stället att bygga en fabrik för 600 miljoner kronor i Halmstad. Planerna för Gotlands del skrotas.
­

Gotland2003-05-22 04:00
Till största delen beror det på att Gotlands kommun och länsstyrelsen på Gotland inte ställt upp i den omfattning vi hade hoppats, säger Sten Flodin, en av delägarna i Roma Etanolproduktion.

Roma Etanolproduktion AB jobbar nu tillsammans med ledande tjänstemän i Halmstads kommun för att förverkliga det stora projektet. Tanken är att fabriken skall byggas i Halmstads hamn. Det blir Sveriges hittills största produktionsanläggning för biobränsle.
50-60 personer kommer att få jobb i produktionen och etableringen beräknas skapa upp till 150 jobb i kringsysselsättningar.
Halmstad har tidigare varit på gång med en etablering av en etanolfabrik men då blev det inget av.

<span class=MR>Intresset svalnade</span>
Sten Flodin beklagar att det inte blev något av etableringen på Gotland. Han anger klart och tydligt att den främsta orsaken till att man skrinlägger planerna för etableringen i Roma är bristen på gediget intresse från kommun och länsstyrelse.
­Vi har inte begärt några ekonomiska subventioner, men vi hade behövt hjälp på andra sätt, säger Sten Flodin.
Han tycker att kommun och länsstyrelse visade stor intresse i början men uthålligheten var alldeles för dålig. Efter ett tag hade man inga kontakter alls. Han säger också att han uppfattat att landshövdingen sagt rent ut att man inte trodde på det här projektet.
En bidragande orsak till att Gotlands överges är att sockerfabriken är för liten. Det är en sak som man upptäckt allteftersom tiden gått. Man måste komma upp i en tillverkning på 110 000 ton om man skall nå lönsamhet. Den bedömningen fanns inte när man startade på Gotland.
Den önskade volymen skulle man inte klara i den befintliga fabriken i Roma.
­Men hade vi haft ett bra samarbete med myndigheterna hade vi kanske kunnat lösa den biten, säger Sten Flodin.

<span class=MR>Gav inget tillbaka</span>
Roma Etanolproduktion AB har jobbat och planerat under några år på Gotland.
­Tyvärr, det har varit en tid som kostat oss åtskilliga miljoner men som inte gett ett enda dugg tillbaka, konstaterar Sten Flodin.
För att etableringen i Halmstad skall kunna ske måste det till en fullständig befrielse från såväl energi- som koldioxidskatt under fem år. Inom kort skall finansdepartementet uppvaktas i det här ärendet.
I december förra året beviljades Roma Etanolproduktion efter flera års väntan skattebefrielse för 40 000 kubikmeter etanol.
­Men det var en sak som bara gäller i år och det är inte något man kan bygga en fabrik på. Det måste gälla för en längre tidsperiod.
Som råvara för tillverkningen i Halmstad avser man att främst använda vete. En mindre del skall baseras på halm.
I Sverige finns en stor anläggning för etanolproduktion. Den ligger i Norrköping och drivs av Lantbrukarnas riksförbund. Tillverkningen där ligger på 50 000 ton årligen.
Roma Etanolproduktions satsning blir alltså mer än dubbelt så stor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om