Kommunen saknar resurser att kontrollera årets julbord Checklista
Miljö- och hälsoskyddskontoret kommer inte att genomföra några kontroller av julbord i år. Den enda "säkerhetsåtgärden" är en checklista för hur restaurangerna ska förvara, hantera och servera julmaten.Efter tio års kontroller sägs omprioriteringen ha två orsaker: Restaurangerna sköter sig bra och kontorets resurser är för små.
Se till att råvaror inte förorenar färdiglagad mat.
Håll rätt temperatur på livsmedlen:
Kylförvaring: högst +8° (t.ex. kalla rätter av kött, fisk, skaldjur och äggrätter). Rätterna, även sallader och majonnäser bör vara väl avkylda innan de placeras på bordet.
Varmhållning: lägst +60°. Varmhållning bör inte ske längre än 2 timmar, för potatis 1 timme.
Avsvalning av livsmedel som t.ex. kokas men serveras kalla, ska ske så att temperaturen i livsmedlet inom 4 timmar når under +8°. Avsvalningskyl bör användas.
Rätterna ska vara lämpade för självservering, till exempel vara skivade.
Placera rätterna så att gästerna inte behöver sträcka sig över en rätt för att nå en annan.
Lägg inte upp mer mat på faten än som beräknas gå åt under en halvtimme.
Spara inte mat som stått framme för servering till följande dag.
Utse en julbordsansvarig som bland annat övervakar att de hygieniska kraven efterföljs.
Gotlands kommuns miljö- och hälsoskyddskontor har utövat tillsyn på julbord tio år i rad, bland annat genom provtagning av maträtter. Lika länge har man skickat ut en checklista över viktiga punkter för julbordsservering. De gäller bland annat hantering, tillagning, uppvärmning, nedkylning och servering.
De två senaste åren har provtagningen genomförts på främst temperaturkänsliga kalla rätter, som lax, paté och juldesserter. Enligt hälsoskyddsinspektör Sara Swartling har ett fåtal prover visat för höga bakteriehalter. En del av kallrätterna var för varma och en del av de varma rätterna höll för låg temperatur. Inga rätter har dock klassats som otjänliga.
Det är en av anledningarna till att man i rådande besparingstider valt att lågprioritera tillsynen av julbord.
Vi ska inte ut på några kontroller i år. Vi tycker inte att vi har resurser för det och har inte prioriterat det, säger Sara Swartling som samtidigt konstaterar att man kommer att genomföra provtagning om det bedöms nödvändigt.
Den enda planerade och redan genomförda åtgärden är dock utskicket av tidigare nämnda checklista. Swartling menar att det verkar som om restaurangerna till stor del följer checklistans råd. Bland annat lägger de flesta upp lite mat åt gången för att klara av att hålla angivna temperaturer, vilka ska mätas av restaurangerna själva.
Det övervägande intrycket har varit att julborden varit fräscha med bra uppläggning anpassat för självservering.
Något man däremot inte varken i år eller annars kan gardera sig mot är risken att julbordsgästerna själva sprider smitta, exempelvis genom att inte tvätta händerna innan de tar i uppläggningsbestick och annat. Där är det gästernas egna sunda förnuft som får råda.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!