Kommunen säljer "gräddhyllan" i hamnen Nyman hoppas på 60 miljoner för Valnöten
Bostäder vid Norderstrands camping? Det kan bli verklighet om den borgerliga majoriteten får fortsätta styra. Tekniska nämnden var i går positiv till förslaget och tycker att det ska utredas vidare.Nämnden diskuterade också försäljning av flera fastigheter som ett av flera medel att dra in pengar för att klara budgeten. En mäklare har engagerats för att sälja de fem husen i kvarteret Valnöten i södra Visby och ett hyreshus vid Södertorg. Fler fastigheter står på tur och man hoppas på tio miljoner i reavinst i den första omgången.
Ove Nyman hoppas att man ska kunna få 60 miljoner kronor för huset i kvarteret Valnöten, också kallat gräddhyllan, på Palissadgatan.
Kruxet med de husen och fastigheten på Södertorg är att man bildat bostadsrättsföreningar och föreningen har då rätt att köpa till det pris som man kan få ut från en extern spekulant. Det är samma pengar förstås, men risken är att försäljningen kan dra ut på tiden och vi vill helst avsluta affärerna det här året.
Hur man i övrigt ska arbeta för att hålla budgeten kommer att bli klart inom kort.
Ytterligare försäljningar kan bli aktuella. Bland annat diskuteras fastigheten Burmeister 4-5 på Strandgatan (restaurang Bur), Lernias lokaler på Broväg (som i dagsläget ger 1,8 milj i hyresintäkter/år varför en försäljning troligen inte är dagsaktuell), Västerbyhemmet i Burgsvik, Ronehamns camping, f d järnvägsstationen i Klinte och Tallbacken i Follingbo.
Avloppsslammet från reningsverken på Gotland är på väg att bli en riktigt kostsam historia. Eftersom slammet inte tas emot av lantbrukarna som tillskott på åkermark, tvingas kommunen frakta slammet till Norrköping där det torkas och bränns. Kostnad: tre miljoner om året.
Vi undersöker nu om det går att torka slammet på Gotland.
Av kvartalsrapporten framgår att kollektivtrafiken ser ut att gå mot ett litet minus, men mycket ännu är oklart, bland annat om den nya färdtjänsten. Parkförvaltningen ser ut gå jämnt upp, men Ove Nyman noterar att det skulle varit betydligt bättre siffror om man inte hade så mycket kostnader för klotter, nedskräpning och skadegörelse.
Det leder till att en del rosrabatter kanske inte kan återplanteras som det var tänkt. Men möjligen finns en eller ett par sponsorer som kan bistå med pengar. Frågan är om kommunen kan gå med på deras krav, att det också ska synas vem som betalat...
Bostäder vid Norderstrand eller inte..? Frågan förs vidare till kommunstyrelsen som kan säga ja eller nej till om planfrågorna ska utredas. De borgerliga röstade igenom en positiv syn på frågan, socialdemokrater, vänstern och miljöpartiet röstade mot.
I maj eller början av juni ska tekniska förvaltningen träffa experter från Vägverket för att diskutera belysningen på den gotländska landsbygden. Två motioner har lämnats till fullmäktige om detta, men motionerna anses av nämnden som besvarade i och med att man som nästa steg ska ha en dialog med vägverket om bland anna trafiksäkerhetsaspekterna.
Jag tror att alla, oavsett partifärg, vill ha belysningen kvar på landet, noterar Ove Nyman.
Nyinrättade beställarkontoret ska flytta in i skattehuset på A7-området där kommunen får hyra 560 kvadratmeter till en kostnad av 525000 kr per år. Lokalerna räcker inte för de 25 personer som arbetar på beställarkontoret.
Vad ska hända med gamla brandstationen på Öster? Länsförsäkringar vill köpa huset, länsstyrelsen vill hyra huset i fem år till. Kommunen vill kanske sälja, men frågan ska utredas vidare.
Gick det rätt till när koloniodlarna vid Talludden sades upp? Tekniska förvaltningen ska svara länsrätten som fått ett överklagande från odlarna och nu avkräver kommunen en förklaring.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!