Kommunen slutar att elda med olja

All oljeeldning i Gotlands kommuns fastigheter skall avvecklas inom en treårsperiod. Inga fastigheter skall drivas med olja framöver. Så småningom skall kommunen också avveckla eluppvärmningen. I båda fallen blir alternativet uppvärmning med pellets/fjärrvärme eller värmepump.

Gotland2006-09-28 06:00
När tekniska nämnden hade möte på onsdagen redogjorde avdelningschef Roger Möller för ärendet. Besluten ligger helt i linje med ekokommun Gotlands ambitioner.
Nu går nämnden till kommunstyrelsen och begär 11 miljoner kronor för övergången från olja till andra bränslen.
Ett led i övergången till förnyelsebara bränslen är att nämnden tecknat avtal med Gotlands Närvärme i Fårösund om uppvärmning av bland annat skolan, Strandgården, Stuxgården, fritidsgården, vårdcentralen med flera byggnader i Fårösund.

Framtidens rening
Ett medborgarförslag från Sigvard Henriksson om att stoppa utsläppen från reningsverken medförde också en längre diskussion vid mötet.
- Det här är en jättefråga, sade tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (s). Det handlar i förlängningen om hur vi skall ta hand om vårt avlopp här i framtiden. Hur blir framtidens modell? Vi har Gotlandsmodellen med biodammar, men de håller inte för krav från staten och EU. Det kan bli fråga om tre-fyra jättestora reningsverk eller om vi skall jobba vidare och utveckla Gotlandsmodellen.
Ledamoten Kjell Skalberg (c) såg hur en skrämmande bild målas upp av att den fungerande Gotlandsmodellen kanske måste läggas ner.
Medborgarförslaget innebär kortfattat att utsläppen från reningsverken i Ljugarn och Katthammarsvik upphör och ersätts av behandling i dammar med biologisk rening. Förslaget går vidare till kommunstyrelsen.

Ett minus
Av senaste kvartalsrapporten framgår att tekniska nämnden ligger minus med 1 miljon kronor. Det mesta ligger på gatu- och markavdelningen och årets snöröjning blev dyr.

Kallbadhuset
Markarbetet kring nya kallbadhuset kommer att göras i tekniska nämndens regi. Två anbud hade kommit in för nybyggnad av kallbadhus samt markarbeten. Båda anbuden låg mer än dubbelt över budget. Nu delas arbetet istället upp så att nybygget åter går ut på anbud medan markarbetena görs i egen regi. Rivningen av gamla kallbadhuset gick till Nybergs entreprenad.

Cirkulationsplats
Nybersg entreprenad kommer också att bygga cirkulationsplatsen i korsningen Allégatan-Artillerigatan i Visby. Den kommer att kosta 2,4 miljoner kronor och det mesta betalas av Riksantikvarieämbetet och Riksutställningar som skall bygga på gamla A 7-området.
Tekniska nämnden går till budgetberedningen och begär priskompensation med 3 miljoner kronor för busstrafik/färdtjänst samt sjukresor på grund av ökade kostnader, för prisökning inom gatubelysning begärs kompensation med 640 000 kronor och i utebliven hyra för tomträtter 500 000 kronor. Det gäller förlorade hyra för de tomträtter som kommunen sålt och den inkomsten går till annan kassa inom kommunen.

Fem turer till Skarphäll
En Visbybo undrar i ett medborgarförslag varför det inte finns bussförbindelser till Skarphällsområdet. Tekniska nämnden påpekar i ett yttrande att det går fem turer dit på vardagar och två på lördagar. Men det gäller önskemål om andra tider än nuvarande som främst gäller för de som arbetar där. Förslaget går vidare till kommunstyrelsen.
Tekniska nämnden yttrar sig också över ett medborgarförslag från en Ronebo om fri sophämtning för bygdegårdsföreningar. Nämnden anser inte det rättvist att bara låta just dessa föreningar slippa betala. Ärendet går till kommunstyrelsen och om den beslutar om sådan fri sophämtning vill nämnden få kompensation för de 150 000 kronor om året som det skull kosta att genomföra.
Tekniska nämnden ställer sig negativ till ett medborgarförslag om hastighetsbegränsning till 70 kilometer i timmen från Follingbobacke förbi korsningen till bygdegården. Nämnden anser att det inte är någon samlad bebyggelse där samt att det finns vägrenar på båda sidor. Ärendet går vidare till kommunstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om