Kommunen stäms för uppsägningar av personliga assistenter

Gotlands kommun stäms i Arbetsdomstolen av tre anställda som sades upp i fjol.Kommunen krävs på flera hundra tusen i skadestånd.

Gotland2008-04-16 04:00
Under sensommaren i fjol sades fyra personliga assistenter upp från sina arbeten efter att ha anmälts av kollegor enligt Lex Sara. De fyra vårdarna arbetade för en funktionshindrad man.
Enligt kommunens utredning ska mannen ha utsatts för såväl fysiska som psykiska och sexuella övergrepp genom förnedrande och kränkande kommentarer samt brister i omsorgen och tillsynen.
Assistenterna har dessutom skadat mannens bil, hemlighållit information till hans anhöriga, begått sekretessbrott samt struntat i att anmäla missförhållanden, påstår kommunen.

Erbjöd förlikning
De anställda accepterade inte uppsägningen och har sedan dess genom sina fackliga företrädare förhandlat med arbetsgivaren.
Kommunen erbjöd förlikning motsvarande flera månadslöner, vilket en av assistenterna accepterade.
Men eftersom tvisten inte kunde lösas lokalt med de övriga tre personliga assistenterna flyttades förhandlingarna till central nivå.

Skriftligt svaromål
De tar nu tvisten vidare till Arbetsdomstolen, och två av de personliga assistenternas advokater har lämnat in stämningsansökningar med krav på att uppsägningarna ogiltigförklaras. De personliga assistenterna begär skadestånd på 120 000 respektive 100 000 kronor av kommunen.
En av de uppsagda kallar anmälningarna både oseriösa och felaktiga.
- Kommunen har valt att okritiskt endast beakta anmälarnas versioner, skriver den anställdes advokat i stämningsansökan till Arbetsdomstolen.
Men enligt Arne Pettersson, förhandlingsstrateg vid kommunens arbetsgivarenhet, står kommunens tidigare ståndpunkt kvar.
- Vi kommer att skicka ett skriftligt svaromål till Arbetsdomstolen, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!