Kommunen undersöker vattenlarm

Vattnet i Säveskolans matsal har så höga halter koppar, att kemiläraren Gunnar Mannervik menar att det är giftigt. Det hälsomässiga gränsvärdet ligger på 2 milligram per liter. När matsalen öppnar på dagarna är vattnets kopparhalt nästan en och en halv gånger högre, 4,91 mg/l.

Lila. Ju mer koppar, desto starkare färgas vattnet lila när reagensen tillsätts. Amanda Hallgren tror sig nu ha hittat en förklaring till sina magproblem.

Lila. Ju mer koppar, desto starkare färgas vattnet lila när reagensen tillsätts. Amanda Hallgren tror sig nu ha hittat en förklaring till sina magproblem.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2007-09-27 04:00
I tisdags undersöktes skolans vatten av sju elever på naturvetenskapliga programmets inriktning miljövetenskap. Tillsammans med läraren Gunnar Mannervik konstaterade de att vattnet i matsalen, som dricks av många och används i matlagningen, innehåller hälsovådliga halter av koppar.
Värst är det när matsalen öppnar på förmiddagen, för att till stängningsdags ha sjunkit från nästan 5 milligram per liter till 2,96. Kopparhalten sjunker ju mer man spolar, men den ligger fortfarande över det hälsomässiga gränsvärdet 2 mg/l.
- Vi blev chockade. Vi visste att vattnet innehöll koppar, men inte så mycket, säger en av eleverna, Natalie Hafdelin.
Nu blir det mjölk för henne och kompisarna framöver, men att helt undvika vattnet går inte.

Värre än tidigare
Gunnar Mannervik säger att han under de senaste 20 åren i tester på skolan konstaterat att vattnets kopparhalt är hög, men nu är det värre än tidigare. Problemet tror han kommer från kopparrören och tycker att de borde bytas ut. Eleverna känner att alternativet vore att stänga matsalen.
- Hade föroreningen varit bakteriologisk så hade det varit stopp direkt, tror Gunnar Mannervik som menar att han inte fått gehör när han påtalat problemet.
De testade även vattnet i den äldsta skolbyggnaden och fick fram värdet 1,25 mg/l. I den nya Richard Steffensbyggnaden med vattenrör av plast låg halten på blygsamma 0,11 mg/l.

Magproblem
Två av eleverna analyserade också vattnet i sina bostäder. Marika Berglinds vatten i innerstan hade samma värde som i det nybyggda skolhuset, medan Amanda Hallgren, som bor nära Södervärnskolan, uppmätte 2,6 mg/l i vattnet hemmavid.
- Detta kanske är en förklaring till varför jag länge haft problem med magen. Läkarundersökningar har inte gett något svar, och jag dricker ju mycket vatten, säger Amanda Hallgren som nu ska undvika den drycken för att se om magen blir bättre.

Människors hälsa
Roger Möller på tekniska förvaltningens fastighetsavdelning säger att han inte hört att kopparhalterna på Säve skulle vara så höga som elevernas tester visat.
- Jag har inga skäl att ifrågasätta det. Vi får självklart kolla det här, det är ju människors hälsa det handlar om, säger Roger Möller.
Han avser nu att skicka egna prover till analys och vid behov kanske byta ledningar. Tillfälliga lösningar kunde då vara att låta vattnet spola tidigare innan matsalen öppnar, eller köra vatten till skolan.
Miljö- och hälsoskyddskontoret har enligt inspektör Sara Swartling inte fått klagomål från Säveskolan. Men om kopparhalterna fortsätter att vara för höga och tekniska förvaltningen inte gör något åt det kan det bli fråga om föreläggande med vite.

Korrosion av vattenledningar av koppar leder till förhöjda kopparhalter i dricksvatten.
Små halter kan vara nyttigt.
Teknisk anmärkning ges vid halter över 0,05 mg/l.
Kan färga hår och sanitetsporslin grönt vid halter över 0,2 mg/l. Över 1,0 mg/l kan ge metallisk smak
Hälsomässiga gränsvärdet då vattnet anses otjänligt, är 2,0 mg/l i snitt i veckan. Kan då ge diarré hos små barn och magbesvär hos alla.
Källa: Dricksvattenkungörelsen samt Gunnar Mannervik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!