Kommunen utbildar unga "spioner" för krogkontroll "Det känns som ett totalt misstroende"

De är alla under 25 år, känner öns krogliv bra och smälter väl in bland gästerna. De är specialutbildade för att upptäcka brott mot alkhollagen, avslöja droghandel och andra oegentligheter som kan förekomma på restaurangerna.
Så lyder beskrivningen av de fem personer som ska bedriva sommarens tillsyn av krogarna. Vilka de är avslöjas inte, för anonymiteten är en viktig förutsättning för att arbetet ska bli effektivt.

Gotland2004-03-23 04:00
Inför sommaren har myndigheterna och krogarna vidtagit gemensamma åtgärder för att förbättre krogmiljön, bland annat utbildning av serveringspersonal och tillståndshavare.
Nu tar Gotlands kommuns tillsynsmyndighet ett eget initiativ genom att anställa fem unga personer som anonymt ska övervaka kroglivet. De har alla andra jobb, och kommer att extraknäcka med tillsyn på krogarna under sommaren.
­ Jag tror vi har krögarna med oss även i det här. Har man rent mjöl i påsen och arbetar seriöst har man ingen anledning att oroa sig över anonyma kontroller, säger kommunens alkoholhandläggare Åsa Olofsson.
<span class=MR>Besviken krögare</span>
Men Kjell Norberg, en av de krögare som har uppskattat den gemensamma satsningen, är besviken över kommunens nya grepp.
­ Vi är redan hårt kontrollerade. Personligen känns det här som ett totalt misstroende och det är inte bra att det kommer nu när vi var på väg att bygga upp ett fungerande samarbete, säger Kjell Norberg som driver Bakfickan och Ihrebaden.
­ Du kan tänka dig själv hur det skulle kännas att ha en anonym angivare på jobbet. Misstag begås alltid, även bland de seriösa som vill ha bra ordning i sin verksamhet, tillägger han.
<span class=MR>Special- utbildas</span>
De nya inspektörerna skall inför sommaren utbildas i svensk alkoholpolitik och lära sig alkohollagen. Polisen kommer att informera dem om droger och hur misstänkt handel med narkotika på restauranger kan avslöjas. De får även lära sig att upptäcka ekonomisk brottslighet (försäljning utan kvitton och liknande).
Anonymiteten är en viktig del i arbetet, inte bara för att inspektörerna ska kunna besöka krogarna inkognito.
­ Om inspektionerna resulterar i rapporter som blir polis-ärenden är det bra om de får behålla sin anonymitet, säger Åsa Olofsson.
Tidigare har Åsa Olofsson själv svarat för en del av tillsynen sommartid. Men den verksamheten har inte kunnat bedrivas diskret, eftersom Åsa Olofsson är känd bland krögare och krogpersonal. Dessutom känner hon sig för gammal för att "smälta in" bland gästerna på de mer ungdomliga ställena.
<span class=MR>Prövat i Borlänge</span>
­ I bland annat Borlänge har man prövat systemet med unga och anonyma kontrollanter, och det har fungerat bra, säger Åsa Olofsson.
Satsningen innebär även att handläggarna vid kommunen avlastas från en del tillsynsarbete, vilket gynnar arbetet med tillståndsärenden.
<span class=MR>Arbetet fortsätter</span>
Gotlands kommun, länsstyrelsen, polismyndigheten och krögarna fortsätter sin gemensamma satsning inför sommaren. En broschyr till alla som serverar alkohol har tagits fram. Den informerar om vad alkohollagen säger om servering på krogen. I maj hålls ytterligare en utbildningsomgång för tillståndshavare och serveringspersonal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om