Kommunens beslut får SOS att lämna ön
Förlusten av kommunens beställningscentral för färdtjänst och sjukresor blir övermäktig för SOS Alarm. I juni nästa år lägger man ned centralen med 17 arbetstillfällen på Gotland.Att flytta jobb från Stockholm till Gotland är tekniskt möjligt, men SOS Alarm tänker inte gå på den linjen:? Vi kan inte göra personalnedskärningar i andra län för att Gotlands kommun väljer att dra sig ur, säger affärsområdeschef Jan Pie.
Från den första juni nästa år kommer 112-samtalen från Gotland att kopplas via Eskilstuna och Stockholm.
? Allmänheten kommer inte att märka någon skillnad. I Eskilstuna har vi till och med operatörer som kommer från Gotland, berättar Jan Pie som är affärsområdeschef för SOS Alarm ?storstad?, där Gotland ingår.
Enligt Jan Pie är centralen på Gotland en ?mönster-central? med många erfarna operatörer, men den kommer att gå med 4 miljoner kronor i förlust när kommunen drar sig ur som kund.
??Det klarar vi inte. Förutsättningen för centralens fortlevnad har varit att den också har fungerat som kommunens beställningscentral, förklarar Jan Pie.
Men skulle inte en beställningscentral i Visby kunna fyllas med verksamhet från andra områden?
??Det är tekniskt möjligt, Eskilstuna, Stockholm och Visby hänger ihop. Men det är inte mentalt hållbart. Vi kan inte göra personalnedskärningar i andra län och kommuner som har varit lojala mot oss, för att Gotlands kommun väljer att dra sig ur.
Den 1 april går beställningscentralen för färdtjänst och sjukresor över till Skåneföretaget Samres AB. Den sista juni lägger SOS-centralen ned. Det definitiva beslutet om detta kommer att fattas om några veckor.
? Jag ser just nu inga förutsättningar för att vi skulle kunna ändra på beslutet, säger Jan Pie.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!