Granskningen säger bland annat att "Den goda måltiden är för den enskilda individen tilltalande och hälsosam och intas i en trivsam miljö. Den är miljö- och klimatanpassad, energieffektiv och bidrar till en hållbar utveckling".
- Det finns en medvetenhet om policyn hos beställare och utförare i kommunen och i vissa delar har måltidspersonal också fått utbildning. Det är dock viktigt att alla medarbetare som hanterar mat får samma information, även de som är anställda på till exempel förskolor, skriver Komrev.
Närproducerat?
I policyn framgår att kommunen, genom upphandlingen, ska arbeta aktivt för att öka andelen närproducerade och ekologiskt producerade livsmedel. Man har även börjat diskutera en rättvisemärkning, Fairtrade.
- Dessa faktorer kan ibland stå emot varandra och det vore önskvärt med en prioritering av vad som är viktigast. Man kan också fundera över vad som menas med närproducerat - är det fem mil eller 25 mil? skriver Komrev.
Priset kan avgöra
Av de varor kommunen köpte 2009 var 18 procent ekologiska, målet är 25 procent år 2012, och 16 procent var producerat på Gotland.
- Troligen har även priset betydelse för gotländska leverantörers vilja att lämna anbud till kommunen. Det betalar sig kanske bättre att leverera till Stockholm? Om kommunen satsar mer pengar på inköp av råvaror så kan kvalitet viktas högre än pris, åtminstone för vissa varor eller varugrupper, skriver Komrev.