Kommunens nya lönekontor får flytta två gånger på ett år

På torsdag beslutar kommunstyrelsen var kommunens nya lönecentrum ska lokaliseras. Inför det beslutet arbetar några löneassistenter intensivt med att uppvakta politikerna. Budskapet är klart ? ?vi vill inte till Slite?.
Den 1 september ska kontoret vara igång ? i Visby. I väntan på att lokalfrågan blir löst i Slite är Lantmännens kontor på Kopparsvik och lokaler i gamla Flextronicshuset tänkbara alternativ.

Gotland2005-02-18 06:00
Beslutet nästa vecka blir att kontoret lokaliseras i kommunhuset i Slite, enligt Staffan Thurgren, chef konsult- och servicekontoret.
? Det finns en klart uttalad politisk vilja, och det skulle förvåna mig mycket om den ändras, sade han vid gårdagens möte med ett 40-tal av kommunens löneadministratörer.
Löneadministratörerna Monica Funck, Lena Ahlström och Ann Nilsson arbetar dock för att beslutet ska bli ett annat, och har de senaste dagarna uppvaktat en rad politiker.
? Hos centern och moderaterna upplevde vi att de lyssnade. Det kändes positivt. Även Brittis Benzler (v) tog till sig det vi hade att säga. Men Jan Lundgren, det var som att prata med en vägg, sade Monica Funck.
Även deras fackliga organisation SKTF kommer att prata med politikerna inför sammanträdet på torsdag.
? Det blir över en miljon kronor dyrare per år att ha verksamheten utanför Visby. De pengarna kunde kommunen gott lägga på något annat, exempelvis elevassistenter i skolan, sade Jan Rehn från SKTF.
? Dessutom innebär beslutet att Donnergymnasiet måste lämna sina lokaler i kommunhuset. Det är inte bra, när skolan vill satsa och bygga ut verksamheten i Slite, tillade han.
? Politikerna är medvetna om att det blir dyrare med kontoret i Slite, men man verkar beredd att ta den kostnaden, kommenterade Staffan Thurgren.

Positiva till samordning
Förutom frågan var kontoret ska ligga är Monica Funck och de övriga löneadministratörerna positiva till att samordna verksamheten. På de olika kommunala förvaltningarna finns i dag 85 personer som helt eller delvis arbetar med lönehantering. Efter torsdagens sammanträde ska de få möjlighet att anmäla intresse av att vara med i den nya organisationen, som förutom löner även ska arbeta med systemhantering, pensions- och ekonomiadministration.
? Vi startar med rekryteringen direkt efter kommunstyrelsens beslut. Ett underlag till en intresseanmälan ska vara ute den 28 februari. Alla som söker kommer att kallas till intervju, berättade Göran Karlström som blir chef för den nya enheten.
? I slutet av april ska vi kunna lämna besked om vilka som får tjänsterna, tillade han.
Det samordnade lönekontoret kommer att ha 43 heltidstjänster. Omorganisationen är redan försenad, så att vänta på att lokalfrågan i Slite blir löst hinner man inte. Första anhalten blir i Visby.
? Vi har i dagsläget två tänkbara lokaler. Det är Lantmännens kontor vid Kopparsvik, och social- och omsorgens lokaler i gamla Flextronicshuset, berättade Staffan Thurgren.
Den 1 september ska det nya lönekontoret vara på plats ? i Visby. Under tiden ska lokalfrågan i Slite lösas. Enligt Göran Karlström behövs ett kontor med ett 50-tal arbetsplatser, vilket förmodligen gör att både biblioteket och Donnergymnasiet måste lämna kommunhuset.
Enligt tidtabellen ska den samordnade löneförvaltningen vara på plats i Slite före halvårsskiftet 2006.
? Det tror jag blir mycket svårt. Jag tror inte att vi klarar av att flytta in förrän efter sommaren 2006, sade Staffan Thurgren.

Höga krav på effektivitet
Kommunens löneassistenter sätts på hårda prov framöver. Förutom en helt ny organisation kan de alltså komma att flytta två gånger på kort tid. Dessutom väntar nya datorprogram som ska effektivisera verksamheten. De 43 heltidstjänsterna ska med tiden minska till 35.
För många väntar ett svårt val. Flera som bara delvis arbetar med lönefrågor måste välja ? stanna på sin tjänst i den gamla förvaltningen eller söka en ny vid det nya lönekontoret.
Det är ett svårt val. Stannar man finns risken att bli uppsagd på grund av övertalighet, men å andra sidan innebär ett jobb på det samordnade lönekontoret pendling till jobbet och att man ställs inför hårda krav på effektivitet. Kommunen har sneglat på effektiviteten i andra kommuner. I Nacka klarar en löneassistent 1?000 utbetalningar per månad, i Västerås 500.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om