Kommunens nya lönesystem bär fiaskostämpel
Kommunens nya lönesystem har blivit ett riktigt sorgebarn. Det system som skulle effektivisera arbetet har än så länge mest skapat merjobb och felaktiga lönebesked. Det finns de som inte har fått en rätt lön sedan årsskiftet och systemet har kostat massor av mertid ute på förvaltningarna, konstaterar fullmäktigeledamoten Lars Wetterlund (s).
Men hittills har det inte blivit som man tänkt sig. Systemet med namnet "keps" har efter en lång rad bakslag fått smeknamnet "LUVA" av hårt prövade användare - "Lönesystem Utan Verklighetsaknytning".
Fullmäktigeledamöterna Lars Wetterlund (s) och Torgny Lihnell (mp) har, oberoende av varandra, lyssnat till larmrapporter från löneadminsitratörer och andra kommunanställda och skrivit varsin interpellation om lönesystemet.
Hur har systemet fungerat? Vad kostar det? Måste man nyanställa personal för att klara hanteringen? Och när kommer det att fungera fullt ut? Det är frågor som de ställer sedan de fått veta att det nya systemet tar ungefär 25 procent mer tid att administrera.
<span class=MR>Problemfylllt</span>
Anne Ståhl-Mousa som är ordförande i styrelsen konsult- och service ger i sina svar sin bild av läget och berättar om ett projekt som har kantats av problem: En server som inte har fungerat, elva diskar som har kraschat, ett litet antal personer som haft att mata in en miljon uppgifter, felaktigheter i scheman och så vidare.
Jag är fullt införstådd med att det nya systemet är mycket betungande, men på sikt tror jag att det ska innebära en lättnad för alla parter. På sikt kommer det att innebära både en hög effektivisering och en stor besparing. Ge er till tåls, manade Anne Ståhl-Mousa.
<span class=MR>Kan inte acceptera merarbete</span>
Torgny Lihnell förklarade i interpellationsdebatten att han accepterar inkörningsproblem, men inte det merarbete som kan bli bestående.
Han har själv hämtat uppgifter från Jönköping som köpt in samma system och han hävdar att man där har tvingats att anställa omkring 25 personer sedan datasystemet sjösattes. På Gotland befarar han att fler personer än så kommer att hållas sysselsatta för att allt ska fungera - och detta utan att det anställs fler löneassistenter.
Det uppstår ett enormt merarbete ute på förvaltningarna, och detta sker samtidigt som de ska skära ned på sin verksamhet. Så här får det inte vara, menar Torgny Lihnell.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!