Kommunens nya personalchef har en tung väg att vandra

Nästa år skall minst 200 anställda i Gotlands
kommun sägas upp.
Samtidigt kommer drygt
2000 att gå i pension under de närmaste tio åren.
De alltför många långtidssjukskrivna måste rehabiliteras så att de kommer tillbaks i jobb. Det gäller också att få de anställda att trivas på jobbet.
Detta är några av de viktiga och svåra uppgifter som kommunens nya personaldirektör Gun Tidestav, arbetar med sedan hon tillträdde sin tjänst i augusti. Hon trivs med sitt jobb och de frågor som hon arbetar med.

Gotland2002-11-09 04:00
lUppsägningar lPensioneringar lLångtidssjukskrivningar
Hennes formella uppgift är att arbeta övergripande med kommunens personalfrågor både på kort och lång sikt. Uppdrag finns redan formulerade i kommunens övergripande mål. Ett av uppdragen är att få ner de stora sjukskrivningstalen.
­ Man har redan på ledningsnivå förstått problemen och att det är viktigt att sänka sjukskrivningsnivån när det gäller de långtidssjukskrivna. Statsminister Göran Persson har ju sagt att man för hela landet skall halvera talen fram till år 2008. Vi har sagt att vi inom kommunen till år 2006 skall sänka sjuktalen från 7,47 i procent av arbetad tid till 4,5 procent, lika med 1996 års nivå, säger Gun Tidestav.
<span class=MR>Tillbaka till jobbet</span>
Det andra målet är att se över rehabiliteringsprocessen, hur man skall få tillbaka de sjukskrivna i jobb.
­ Vi behöver dom! Det är en jättestor uppgift att försörja organisationen med personal och med att hitta kompetent personal. Samtidigt har vi kommunens dåliga ekonomi. Men det kostar inte att planera och det finns inget som hindrar att planera på sikt, säger Gun Tidestav.
Den dåliga ekonomin i kommunen har ju bland annat inneburit ett beslut om att under nästa år minska antalet anställda med minst 200.
­ Det här går att lösa på olika sätt. Man kan ju se hur det har löst sig när det gäller kökshanteringen. Detta har ju lett till en övertalighet, när man har lagt ut matdistributionen till pensionärer på Samhall. Men jag tycker att Gotlands vård och omsorg har löst detta bra för dem som blev övertaliga, säger Gun Tidestav.
<span class=MR>Drygt 2 000 i pension</span>
Samtidigt som antalet tjänster skall bantas och mängder av anställda är långtidssjukskrivna, så väntar stora pensionsavgångar. Drygt 2000 anställda går i pension under de närmaste tio åren, fram till år 2012.
­ I snitt går man inom kommunen i pension vid 61,5 år. Så det är lågt räknat med drygt 2 000, säger Gun Tidestav.
Men hur skall man då kunna behålla dem som finns anställda. När arbetstrycket stadigt ökar på grund av minskad personal?
Ökad delaktighet är viktig, anser Gun Tidestav. Att få ett bättre inflytande över sin arbetssituation. Det har redan startats olika arbetstidsprojekt, där de anställda får vara med och sy ihop arbetsscheman utifrån hur det för verksamheten är möjligt att lägga arbetstiderna. Under olika skeden av livet finns behov av att kunna styra sin arbetstid, framhåller Gun Tidestav.
<span class=MR>Att bli uppskattad</span>
­ Mer delaktighet och påverkansmöjligheter är viktigt liksom att bli sedd och uppskattad och att man vågar höja sin röst på personalmöten. På min förra arbetsplats (personalchef på stadsledningsnivå i Solna) gjordes en utredning om vad vi chefer var sämst på. Det var att uppskatta medarbetare!
Men Gun Tidestav har också idéer med sig från tidigare jobb om hur man skall få de anställda att trivas. Hon arbetade en period med personalfrågor i Västerås, tillsammans med kommunens nuvarande regiondirektör Bo Dahllöf. Där tog man reda på vad de anställda tyckte var bäst hos de privata utförarföretag som anlitades.
­ Det var en fruktkorg i personalrummet varje fredag och så var det att chefen alltid fanns tillhands. Jag tycker också att det är viktigt att visa uppskattning. Det kan räcka med att ge medarbetare en klapp på axeln inför hela arbetsgruppen. Medarbetarna skall också vara så synliga, att när de är sjuka så märker man att de är borta från jobbet, säger Gun Tidestav.
<span class=MR>Tidigare sommargotlänning</span>
En starkt bidragande orsak till att Gun Tidestav sökte jobbet som personaldirektör på Gotland är att hon sedan många år har varit sommargotlänning och sommartid har hon och hennes man hyrt hus här.
­ Men sommaren ifjol så sa min man och jag oss att varför köper vi inte ett hus i stället. I november förra året gjorde vi det. I påskhelgen i år kunde vi flytta in i huset som finns i Åminne.
­ Sedan råkade jag i februari få syn på att det här jobbet var ledigt. Så jag sökte det och blev anställd. Men vi bor fortfarande i Enköping. Jag pendlar och bor i sommarhuset under arbetsveckorna.
Nu skall Gun Tidestav uppleva sin första vinter på Gotland. Hon tycker att det finns mycket att göra här och hon trivs med jobbet och de frågor hon får ta itu med. Gotland ligger henne varm om hjärtat. Ursprungligen norrlänning älskar hon naturen.
­ Det är ön i mitt hjärta, säger Gun Tidestav.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om