Kommunens slutnota: 97 077 kronor

Kommunen kräver närmare hundra tusen kronor i skadestånd av de fem ungdomar som ockuperade det gamla Ica-lagret i våras.
- De förstör livet för oss, säger en av ockupanterna.

Gotland2005-07-08 06:00
Gruppen tog sig in i lokalerna inför starten på rivningen den 12 maj. Aktionen gjordes i protest mot kongresshallen som ska byggas på platsen, och slutade drygt ett dygn senare med att polisens insatsstyrka stormade lagret.
Men först hade kommunen låtit försegla fönster och dörrar, samt rest ett stängsel runt fastigheten. Större dörröppningar spärrades med utställda lastflak och för de följande dygnen lejdes ett vaktbolag att bevaka byggnaden.
Slutnota: 97 077 kronor.
Nu begär kommunen att ungdomarna ska stå för utläggen.

Fråga för åklagaren
Karl-Gustaf Roos, kommunens projektledare, sammanställde kostnaderna och skickade dem vidare till polisen som utreder ockupationen. De fem ungdomarna är misstänkta för olaga intrång.
Men om det är rimligt att kräva ockupanterna på en så stor summa vill inte Roos svara på.
- Det är en fråga för åklagaren att bedöma. Jag konstaterar bara att deras aktion skapade merkostnader på nästan hundra tusen kronor.
Egentligen var kommunens utlägg större än så, hävdar Karl-Gustaf Roos. I beloppet finns till exempel inte lönekostnaderna för honom själv och andra konsulter medräknade.
Ungdomarna har tidigare kritiserat myndigheterna för att de blev instängda i lagret över natten. Syftet var att hindra ytterligare ockupanter från att ansluta.
Följden blev också att ingen kunde ta sig ut.

Kunde blivit dödsfälla
Byggnaden kunde ha blivit en dödsfälla vid brand, befarade de belägrade.
Gruppen var visserligen beredd på skadeståndskrav, men beloppets storlek överraskar när GT berättar nyheten för en av medlemmarna, en 20-årig man.
- Ska vi betala för att de stängde oss inne, för att de riskerade våra liv? Det är magstarkt. De gjorde valet, de kan inte begära att vi ska betala för det, säger han.
Det handlade om någon vansinneshandling utan om civil olydnad, en ickevåldsaktion, understryker mannen. Syftet var att väcka opinion kring bygget av kongresshallen och de skattepengar som används för det.

"Astronomisk summa"
Ungdomarna är mellan 18 och 23 år, några studerar, andra är arbetslösa. Ersättningskravet riskerar att förstöra deras framtid hävdar 20-åringen, som menar att en insamling kan bli nödvändig för att klara skulden.
- Det är pengar vi inte har, för oss är summan astronomisk.
Magnus Sjöndin, utredare vid polisen på Gotland, säger att det dröjer innan förundersökningen är klar och kan lämnas över till åklagare.
Ungdomarna har inte erkänt sig skyldiga till brottet de misstänks för, och har valt att tiga i de polisförhör som hållits med dem.
Utöver skadeståndskravet riskerar gruppen också böter för olaga intrång. Det uppger Björn Lindqvist, vice chefsåklagare. Hur stort beloppet blir avgör tingsrätten i samband med en eventuell rättegång.
Det är också tingsrätten som i slutändan avgör om - och hur mycket - ungdomarna ska betala till kommunen.
Kommunens krav:Bevakning av byggnaden 12 maj klockan 16.00 till 16 maj klockan 07.30 - 17 136 kronor.
Tillslutning av fönster och dörrar, uppsättning av stängsel - 69 989 kronor.
Hyra och transporter av lastflak för blockering - 9 952 kronor.
Summa: 97 077 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!