Kommunens sparande försenade rivning av giftig barack i åtta år

I september 1994 fick ungdomarna i kommunens miljöprojekt Ö-kraft flytta in i en gammal militärbarack vid Allégatan i Visby, en barack som kommunen fick överta ihop med allt annat på gamla A7.
I mars 1995 stängdes baracken. Alla som vistades i baracken hade blivit dåliga. Först nu är baracken riven.
17 år tidigare hade militären sprutat in 25 liter av ett mycket starkt gift in i trossbotten för att utrota svartmyror.

Gotland2003-09-02 04:00
­ Det var ett elände att få baracken riven och det var tur att det inte blev värre. Att det har dröjt ända tills nu med rivning beror på kommunens sparbeting. Annat ansågs viktigare. Det säger Niclas Callenmark, på tekniska förvaltningen.
Kommunen tyckte det var för dyrt att riva och beslöt i stället att låta baracken stå och förfalla. Sedan giftskandalen avslöjades har baracken stått tom. Ingen har vågat gå in där.
Det bekämpningsmedel som militären använde för 25 år sedan var så hälsovådligt att det var förbjudet att använda. Det hette Bosan C Extra och var så starkt att det kunde ta död på många människor.
När miljöungdomarna reagerade så fick de veta att de inte skulle gräva i det här. De skulle driva sitt projekt, inte bråka om sin arbetsmiljö.
Miljöungdomarna klarade sig. Men de drabbades av trötthet, huvudvärk och yrsel. 17 år tidigare drabbades av dem som arbetade i lokalerna av förgiftningssymptom i form av andningssvårigheter och ansiktet svullnade upp. Han hade fortfarande för åtta år sedan problem efter förgiftningen 17 år tidigare.
<span class=MR>Tidigare drabbad reagerade </span>
Han reagerade när han fick veta att ungdomarna i miljöprojektet vistades i baracken och klagade över olika besvär.
Först nu, i augusti år 2003, 25 år efter att giftet sprutades in i trossbotten, så har baracken rivits.
Egentligen skulle rivningen ha skett i våras. Men först skulle prover tas för att kolla gifthalten i trossbotten. Sedan kom Kommunals strejk och så var det semester.
­ Först tänkte vi skicka trossbotten till Sakab-Sydkraft på fastlandet. Men det företag som vi anlitade för att ta prover, Pentacom, konstaterade att det var så låga halter av giftet kvar att man kunde det rivna på deponi på Gotland, säger Niclas Callenmark.
Omkring 175 000 kronor kostade det allt som allt att få bort giftbaracken. Kvar står en likadan barack till. Men där sprutades aldrig något gift. Där satt också Arbetscentrum tills för ett halvår sedan.
Nu är den baracken tom. Vad som ska ske med den vet ingen. Samma sak med marken som den står på och som inte detaljplanelagd.
Åtta år. Det tog åtta år efter att giftskandalen hade avslöjats, innan baracken vid Allégatan blev riven. Kommunens sparande gjorde att rivningen dröjde. För 25 år sedan hade militären sprutat in ett förbjudet livsfarligt bekämpningsmedel för att ta kål på svartmyror i barackens trossbotten. Foto: TOBIAS WALLSTRÖM
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om