Kommunledningen vill inte ha folkomröstning

Kommunledningen är inte intresserad av någon folkomröstning om den planerade kongresshallen i Visby. På tisdag i nästa vecka finns frågan på bordet vid kommunstyrelsens arbetsutskotts (Ksau) sammanträde.
Bror Lindahl (fp) och Mats E:son Hjort (kd) vill i en motion att fullmäktige ska besluta om en folkomröstning för och emot en kongresshall.

Gotland2003-04-05 04:00
I en annan motion från Torgny Lihnell (mp) föreslås en utredning om att använda en färja som kongresshall.
Men inte heller detta tycker kommunledningen är värt att ödsla något krut på. Man föreslår avslag på båda motionerna om kongresshallen.
Om förslaget om folkomröstningen anser ledningskontoret att folkomröstning bara skulle fördröja behandlingen och dessutom äventyra de bidrag på sammanlagt 70 miljoner kronor, som EU och regeringen sagt ja till. Dessutom kan en folkomröstning bara vara rådgivande.
Miljöpartisten Torgny Lihnell vill att man ska utreda om man kan ha en "flytande" kongresshall på en färja, som ett alternativ till placeringen i gamla Icalagrets lokaler vid Almedalen. Men även i det här fallet föreslås ett blankt nej och av samma skäl, som anförs när det gäller en folkomröstning.
Vid arbetsutskottets sammanträde på tisdag ska man också föreslå kommunstyrelsen att starta en projektering av kongresshallen. Än så länge finns inte en enda ritning. Anbud ska tas in för en generalentreprenad för bygge och drift. Först därefter vet man vilka kostnader det kan röra sig om och det är då man kan bedöma om projektet går att förverkliga.
<span class=MR>120 miljoner kronor</span>
Skulle kostnaderna för kommunen bli avsevärt större än vad man hittills har uppskattat, 120 miljoner kronor i investering, då förutsätts att kommunstyrelsen omprövar projektet och om frågan ska avgöras av fullmäktige.
Kommunfullmäktige godkände i princip kongresshallsbygget i oktober 1998. I beslutet ingick att hallen också skulle tillgodose högskolans lokalbehov. I februari 1999 togs frågan om finansiering upp i fullmäktige. Kommunstyrelsen fick i uppdrag att söka bidrag och det har man som bekant fått ja till av regeringen och EU.
Men gotlänningarnas åsikter går isär när det gäller den stora satsningen, som uppskattas kosta 120 miljoner kronor. Visserligen bidrar svenska staten med 40 miljoner kronor och EU med 30 miljoner kronor. För Gotlands kommun innebär det en investering på 50 miljoner.
Enligt kommunalrådet Jan Lundgren ska man inte stirra sig blind på den summan. Det viktiga är vad den årliga driftkostnaden kan bli för kommunen. Jan Lundgren uppskattar den till 3-5 miljoner kronor.
Som GA tidigare berättat om så är kommunen också i gång med sin stora informationskampanj med möten för allmänheten. en informationsbroschyr är också framtagen och den finns även att läsa på Internet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om