Kommunrevisionen: "Inrätta visselblåsarfunktion"

Kommunrevisionen vill att Region Gotland inrättar en visselblåsarfunktion. Och man föreslår att den blir extern. Detta efter att ha granskat regionens förebyggande arbete mot mutor.

Kommunrevisorn Mats Ågren vill införa en visselblåsarfunktion.

Kommunrevisorn Mats Ågren vill införa en visselblåsarfunktion.

Foto: Montage/Dennis Pettersson

Gotland2021-01-27 08:13

På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna, med Mats Ågren (S) som ordförande, har revisionsbyrån PWC granskat arbetet för att förebygga mutor bedrivs inom Region Gotland. Granskningen gäller upphandlingar och inköp och omfattar regionstyrelsen, tekniska nämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

PWC pekar på ett antal brister som får kommunrevisionen att föreslå åtgärder. Det kanske mest påtagliga är förslaget att Region Gotland inrättar en visselblåsarfunktion – och att den sköts externt.

– Visselblåsarfunktioner har blivit vanligare i kommuner och regioner, ett exempel på en oberoende sådan finns i region Skåne, säger Mats Ågren.

I intervjuer med personer på regionen som PWC genomfört under arbetet med rapporten har möjligheten att mejla, också anonymt, under devisen "säg vad du tycker" till regionen förts på tal. Men medarbetare har då framhållit att man ser det framför allt som en kontaktmöjlighet för allmänheten, inte för anställda.

Intervjuerna som refereras speglar allmänt en osäkerhet när det gäller att slå larm om eventuella oegentligheter.  Det gäller, enligt rapporten, särskilt om det skulle innefatta politiker eller tjänstemän högt upp i den kommunala hierarkin. Rapportförfattarna från PWC noterar att jävsfrågor är något som ofta kommer på tal på Gotland. Eftersom "alla känner alla" (citat ur rapporten).

Utöver visselblåsarfunktionen vill PWC – och kommunrevisionen – se bättre och mer frekvent uppföljning av de regler och policys som gäller. Exempelvis ska regionens egna riktlinjer för arbete mot mutor och korruption, antagna 2008 och reviderade senast 2015, uppdaterades för varje ny mandatperiod – vilket inte har gjorts.

Revisionen efterlyser även utbildning för "samtliga chefer samt särskilt utsatta medarbetare" årligen, inte bara i samband med nyanställningar.

Senast i slutet av april vill kommunrevisionen ha svar från regionstyrelsen, tekniska nämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

Mats Ågren framhåller att rapporten har tagits fram enligt kommunrevisionens plan för granskning av olika delar av regionens arbete.

– Att den kommer nu beror inte på att vi upptäckt något misstänkt fall av muta, säger han.

Han säger också att det finns bra dokument på regionen om problematiken:

– Men de får inte bli hyllvärmare, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!