Komponentbrist ställer till det för de som vill elspara

När elpriset skjuter i höjden har många sett över sin energiförbrukning och kanske bestämt sig för att installera solceller eller en värmepump. Men det råder stor komponentbrist så det gäller att vara ute i tid.

Enligt PJ Fröjelid, vd för Elians på Gotland, påverkar även komponentbristen företagets möjligheter att växa som man önskar.

Enligt PJ Fröjelid, vd för Elians på Gotland, påverkar även komponentbristen företagets möjligheter att växa som man önskar.

Foto: Malin Stenström

Gotland2023-03-12 14:04

Enligt den senast tillgängliga statistiken från Energimyndigheten installerades 26 500 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige 2021. Det var en ökning med 46 procent jämfört med året innan. 

Ny solenergi-statistik för 2022 presenterar Energimyndigheten först i slutet av mars i år. Men mycket tyder på att efterfrågan ökade även förra året. Det är i alla fall något som Elians på Gotland upplevt och det har inte varit helt bekymmersfritt eftersom det samtidigt råder stor brist på komponenter.

– Det kommer prognoser om att det ska ljusna, men vi har inte riktigt sett det än. Även om vi fått hem lite material så är det inte i den omfattningen vi önskar, säger PJ Fröjelid, vd för Elians på Gotland.  

Framförallt är det växelriktare och fästmaterial som Elians saknar och eftersom man inte vill tumma på kvaliteten eller garantinivån så är det längre väntetider som gäller.

– Vi är väldigt tydliga med att vi inte kan lova någonting utan att först veta när vi själva får leveransen. Vi kan ju inte montera någonting som inte är tillverkat än. 

Så om en kund ringer och beställer solceller idag, vad blir ert svar?

– Det vågar jag inte svara på. Det enda vi kan lova är att vi gör allt vi kan för att korta ledtiderna, men det är en utmaning. Samtidigt är solceller en långsiktig investering för 25 till 30 år så i det sammanhanget kanske inte en väntetid på sex till åtta månader är det viktigaste, säger PJ Fröjelid.

Även efterfrågan på värmepumpar har ökat kraftigt och också här leder komponentbristen till längre väntetider.

– Det är fortsatt svårt att få tag på maskiner. Vissa typer av maskiner ligger ett år bort i leverans för det finns inte material att bygga maskinerna med, säger Håkan Berg, delägare i Kyl och maskin.

Bristen kan till viss del förklaras med eftersläpningar i spåren av pandemin, men störst påverkan har kriget i Ukraina haft, säger Håkan Berg. Just nu är väntetiderna på luftvattenpumpar, bergvärmepumpar och frånluftspumpar nio till tolv månader. Luftluftpumpar har lite kortare väntetider på cirka två månader.

Hur påverkar det er?

– Vi måste informera om att så här ser det ut. Vi kan lämna en offert, men sen kan vi inte säkert säga när vi kan installera. Det är en utmaning, avslutar Håkan Berg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!