-Det känns naturligtvis inte bra. Men när mängderna blir större kommer det att bli en kompostanläggning på Gotland, säger Anders Lindholm, chef för kommunens renhållning.
Vid årsskiftet infördes första etappen av det nya sophämtningssystemet. Det är ungefär 1700 hushåll på Sudret som är först ut i att sortera sitt avfall efter komposterbart och brännbart eller blandat och att betala efter vikten på soporna.
Anmälan krävs
-Det känns som om människor lärt sig sortera de olika avfallsslagen bra, tycker Anders Lindholm, som också är projektledare för det nya systemet som i mitten av nästa år ska ha införts på hela Gotland.
Av hushållen som ingår i den första etappen har runt 40 procent valt att kompostera själva, 55 procent har valt att sortera komposterbart och brännbart i de olika sopkärl de fått och fem procent har valt blandat och betalar också ett högre pris för att inte sortera sitt avfall.
Med undantag för delar av Burgsvik så är det hushåll som bor i villa eller på lantgård och många av dem är vana att kompostera eller att slänga sitt matavfall på gödselstacken. För att få ta hand om det komposterbara avfallet själv krävs en anmälan till miljö- och hälsoskyddskontoret.
Risk för sanitär olägenhet
-Under våren planerar vi att göra tillsynsbesök hos en del av de hushåll som komposterar själva, säger Anders Lindholm. Vi vill se att de verkligen har en kompost och att det görs på rätt sätt.
Helst vill kommunen att vi lämnar det komposterbara avfallet till kommunen och inte komposterar själva. I tätorterna, och framför allt i Visby, kan det vara svårt att få komposteringen att fungerar, tror man. Och komposter som inte sköts på rätt sätt kan utgöra en sanitär olägenhet och bland annat dra till sig råttor.
Ny anläggning på Gotland
-Är man duktig och har intresse av att kompostera har vi ingenting emot det. Då gör man oftast rätt. Men gör man det bara för att spara pengar så tycker vi att det är bättre att lämna avfallet till oss, säger Anders Lindholm.
Än så länge kör Ragnsells, som sköter sophämtningen på ön, det komposterbara avfallet till en av företagets kompostanläggningar på fastlandet. Men när mängderna ökar, troligtvis redan under våren, så kommer Ragnsells att ordna en anläggning för kompostering på Gotland.
-Vi har också pratat om att låta de hushåll som lämnar avfall till komposten få del av den jord som blir. Men vi har ännu inte pratat färdigt om i vilka former det ska ske, säger Anders Lindholm.
Opraktiska kärl
Under nästa vecka skickas information ut till de hushåll som ingår i etapp två. Det gäller Hemse, Fardhem, Levide och socknarna där omkring. Här startar hämtningen enligt den nya ordningen i månadsskiftet mars-april.
Det nya systemet fungerar alltså bra. En synpunkt som kommit fram är dock att de nya sopsorteringskärlen är lite opraktiska. De smalnar av nedåt, vilket gör att de lätt blåser omkull när de står ute.
-Ja, det är en nackdel. Men kanske kan folk själva ordna något stöd så att de inte välter lika lätt.