Kön till ett äldreboende i Visby har nu halverats
Riksförbundet Pensionärsgemenskap (RPG) hade bjudit in bl a kommunalrådet Lena Celion (m) och Birgitta Nylund, utvecklingsledare inom äldreomsorgen, till ett offentligt möte på onsdagen. De inbjudna skulle tala om det som är aktuellt inom äldreomsorgen på Gotland. Celion påpekade bl a att kön till äldrebostäder nu har halverats i Visby och Nylund berättade att 1260 personer på ön har hemtjänst i dag.
Till sitt årsmöte i missionskyrkan i Visby hade RPG bjudit in Lena Celion, Birgitta Nylund och Per-Arne Jonsson, tekniska förvaltningen. De inbjudna skulle prata om äldreomsorgen och Lena Celion inledde.
Lena Celion började med att ge en bild av hur äldreomsorgen ser ut på Gotland i dag. Hon sa bland annat att kön till äldrebostäder har halverats i Visby och det senaste beslutet är att bygga äldreboende i Pjäsen, på det gamla A7-området.
Det blir ett boende nära till centrum och verksamheter i Visby, sa Lena Celion.
Ute på den gotländska landsbygden är det ett 120-tal äldreboenden som antingen har renoverats eller har byggts nya.
En stor förändring inom kommunen är beslutet om en förvaltning för vård och omsorg.
Det nya möjliggör för politikerna att styra inriktningen på ett helt annat sätt, sa Lena Celion.
En annan stor förändring är maxtaxan inom äldreomsorgen från och med den 1 juli. Det är ett förslag som ska tas på kommunfullmäktiges aprilmöte, påpekade Celion och hon varnade för att det nya kan innebära småfel i början innan man får det att fungera fullt ut.
Celion sa att det har hänt mycket inom den gotländska sjukvården. De nationella politiska besluten om försvaret ledde till att pengar styrdes om till att förstärka sjukvården inom primärvården, äldrevården, psykiatrin samt till att öka mångfalden inom vården.
För att öka tillgängligheten till sjukvård får Gotland åtta miljoner under tre års tid. När det gäller kön till höftledsoperationer tar man nu krafttag och ska operera 65 patienter under åtta veckor.
Ännu gäller att om man inte får vård inom rimlig tid så får man åka till annan kommun.
När vi hinner ikapp helt inom den egna vården kommer detta inte att behövas längre, sa Lena Celion.
<span class=MR>"Läkemedel kastas"</span>
Celion pratade också om läkemedel och att hälften av det läkemedel som hämtas ut på Gotland inte kommer till användning. Mycket av läkemedlen lämnas in på apoteken men mycket försvinner och kan i värsta fall komma ut i naturen i sjöar.
Det har bildats en läkemedelskommitté på Gotland som ska se över den här frågan.
Lena Celion sa också att den gotländska andelen av de pengar som läggs ned på läkemedelsreklam är 25-40 miljoner kronor varje år.
<span class=MR>Väljer att bo kvar</span>
Birgitta Nylund, utvecklingsledare inom äldreomsorgen, berättade att hon tillhör från den 1 januari den nya social- och omsorgsnämnden, den s k beställarnämnden. Utförarnämnden heter Gotlands vård och omsorg.
Nylund sa bl a att äldreomsorgen har haft stora underskott och att man nu hoppas att få kontroll på pengarna. Man har även en förbättringsplan att följa.
Vi vet vad vi vill och bör göra, sa Birgitta Nylund.
Enligt Nylund är det större delen av de äldre som väljer att bo kvar i hemmet och det innebär mera hemtjänst, trygghetslarm och anhörigstöd. Numera är det klart att anhöriga kan få stöd med 10-14 timmar avgiftsfri avlösning varje månad.
Detta känns jättebra! sa Birgitta Nylund.
I dag är det 1260 personer på Gotland som får hemtjänst, det finns 960 boende i särskilda former och det finns 55 korttidsplatser.
Kön till äldreboende på Gotland är i dag 80 personer och kön i Visby har som sagts halverats.
Eftersom alltfler väljer att bo i hemmet så länge som möjligt innebär det att de har ett omfattande vårdbehov när de så småningom flyttar in i äldreboende, sa Nylund.
På Gotland finns idag 1500 vårdbiträden inom äldrevården, 35 chefer och 54 sjuksköterskor och vi jobbar för att fler ska få jobba heltid, sa Birgitta Nylund.
En av åhörarna frågade om utbildningsläget bland de som arbetar inom äldreomsorgen. Tidigare har det visat sig att två tredjedelar av de anställda inte hade utbildning i sjukvård.
Birgitta Nylund sa att man utbildar personalen efterhand och att man utbildar i Hemse, Slite och i Visby. 400 saknade motsvarande gymnasiets omvårdnadsprogram. Nylund sa också att det är svårt att rekrytera personal till norra och södra Gotland.
<span class=MR>Samordning vid resor</span>
Per-Arne Jonsson, tekniska förvaltningen, var inbjuden för att prata om kollektivtrafik, färdtjänst och sjukresor. Jonsson berättade att det kommer att sättas in nya bussar efterhand, låga bussar som ska öka tillgängligheten för funktionshindrade.
När det gäller sjukresor på Gotland så hade Jonsson aktuell statistik att erbjuda: Under förra året var det 37000 personer som tog taxi till sjukvården, 1500 hade egen bil och fick ersättning och 200 personer tog bussen.
Per-Arne Jonsson sa att sjukresorna måste gå att styra upp bättre så att man kan samordna resorna.
Egenavgiften när det gäller sjukresor höjs men det införs samtidigt ett högkostnadsskydd på 1800 kronor. Från och med i år är det fritt antal resor med färdtjänst som gäller, tidigare var det en gräns på 120 resor/år.
Under förra året gjordes 50000 resor med färdtjänsten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!