– Det normala är att vi har rätt många i kön men 60 är lite för många, säger Therése Thomsson, myndighetschef på socialförvaltningen.
Den som vill ha en plats på särskilt boende ansöker om det. Kön som nu har bildats speglar bara dem som sökt och blivit beviljade en plats. Socialförvaltningen har sedan tre månader på sig att erbjuda dessa personer ett boende.
– Med 60 personer i kö är vi rädda att inte klara det, säger Therése Thomsson.
Pandemieffekten är en annan förklaring.
– I och med att pandemin släppte, så började vi se en större ökning av ansökningar till särskilt boende.
Det finns flera förklaringar till att kön nu växer. En är att andelen äldre blir fler och fler på Gotland.
– Gotland har den största ökningen av äldre i hela landet, berättar Therése Thomsson.
Regionen gör en bostadsförsörjningsplan där en prognos ska vägleda behovet av platser till särskilt boende. Eftersom antalet äldre på ön ökar, innebär det också att behovet av särskilt boende kan bli större.
– Närmast i pipen är utbyggnaden av Tingsbrogården. Ett nytt boende är också beställt i Klintehamn, säger Therése Thomsson.
Hon berättar att det är till de särskilda boendena som kön har ökat mest.
– Efterfrågan efter demensboende ligger kvar ungefär på samma nivå som tidigare.
Under pandemin var situationen en annan. Då fanns det mellan 30 och 40 platser som var tomma, de flesta hos privata boenden som har ramavtal med regionen. En av dessa är Gotlands sjukhem.
– Under ett och ett halvt år hade vi 10 platser lediga. Det är nästan var fjärde plats, berättar Kerstin Ahlqvist som är verksamhetschef på Gotlands sjukhem.
Gotlands sjukhem har 42 platser vilket gör att bortfallet blev kännbart.
– Vi gick back nio miljoner kronor så nu har vi en lång uppförsbacke innan vi är i balans igen, säger hon och förklarar att deras enda inkomstkälla är de som bor på deras särskilda boende.
De har haft fullbelagt sedan november-december i fjol.
– Jättehärligt att det har vänt. Nu är det fullt hos oss.
Hon tror att pandemin med besöksförbud och avskräckande skriverier, framför allt i fastlandsmedia, gjorde att folk valde att bo kvar hemma och försöka ta hand om varandra där.
– Nu är inte pandemin på den nivån och då blir det säkert tryggare och lättare att flytta till särskilt boende.