Könet i fokus då Fenix firade kvinnodagen
Under internationella kvinnodagen i går bjöd ungdomens hus, Fenix, in till olika aktiviteter. Som att göra en fitta i tyg eller att lära sig feministiskt självförsvar.Den nystartade organisationen Demokrati underifrån, var också där.
Vilka ord tycker du är bra?
- Det beror på vad man ska ha ordet till, om man pratar med vänner eller med gynekologen. "Fitta" är ett bra sexuellt ord och "snippa" passar för småflickor, "sköte" är ett bra allmänt ord när man pratar med vänner, säger Mia.
På väggen visar hon ett bildspel med olika sköten som bland annat är rakade, piercade eller stympade.
Den bild som många har av det kvinnliga könet är vad vi ser inom porrindustrin eller vad olika veckotidningar matar oss med. Mia är inte emot att kvinnor rakar sitt kön eller liknande, men hon anser att man måste lära sig mer om det. Hon berättar att kvinnor inte kan så mycket om hur det egna könet fungerar, som att klitoris får stånd vid upphetsning.
- Det är viktigt att ta ställning till varför man gör som man gör. Det är ju positivt att ta hand om sitt kön, säger hon och förklarar att den som använder en spegel under rakning kanske inte hade tittat på sitt sköte annars. Det blir naturligt.
Mias råd att att vara vän med sitt kön och hitta ett ord som känns bra för det.
Demokrati underifrån, är en icke partipolitiskt bunden grupp eller utomparlamentarisk vänster. Den startade i somras och har i dag kring 25 medlemmar. GA träffar en av dem i Fenix-huset. Hon är 16 år, aktiv i organisationen och vill vara anonym.
Vilka frågor driver ni?
- Vi är emot all slags förtryck. Vi är anti fascism, sexism och kapitalism, berättar hon.
Vegan-kafé
I går arbetade hon med vegancafé i Fenix-huset och just nu planerar organisationen en dag mot djurförtryck. På frågan om gruppen agerar med illegala aktioner varken vill eller får hon svara på.
Vilken kvinnofråga är viktigast?
- Systerskapet. Att kvinnor håller ihop och stöttar varandra. Killar har en slags grabbanda, som vi tjejer också borde ha, säger hon.
Skrika och slåss
- Det är svårt att förgripa sig på en kvinna om hon vet sina rättigheter, kan sätta gränser och tycker om sig själv, säger Åsa Eklund, som är inbjuden till ungdomens hus för att leda en introduktionskurs i feministiskt självförsvar.
Första delen handlar om rent fysiskt försvar, med rötter från kampsporter.
- Nästa steg är den kvinnopolitiska delen eller självförsvar utan våld. Utan den mentala biten är den fysiska träningen inte mycket att ha, säger Åsa.
Tredje och sista steget är att lära känna sig själv och få insikt om att du inte är ensam med dina problem. Det gäller såväl i relationer med din käresta som i jobbet eller med din bror eller syster.
Åsa har tidigare bott på Gotland men är numer fastlänning. I april kommer hon tillbaka till ön för att leda en helgkurs i feministiskt självförsvar.
Vad är ditt råd till kvinnor?
- Skrik och slåss! I början är det svårt. Jag är inte uppfostrad av göra det, men det är viktigt att lära sig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!