Konferens på Irland kring nätverket för ökat samarbete mellan skola och näringsliv
Det finns planer på att från kommande årsskifte genomföra ännu ett Herkulesprojekt för att hjälpa ungdomar som riskerar att hamna snett i livet efter skolan.Om hur olika myndigheter kan samarbeta för att se till att dessa ungdomar ska få en bättre start i livet är också temat för nästa stora konferens i ett internationellt nätverk för ökat samarbete skola-näringsliv. Ett nätverk som leds från Gotland.
Det är gotlänningen Jörgen Jonsson som är projektledare för det stora nätverket GEBP, Glocal Education Business Partnership, som nu har varit i gång i 1,5 år. Glocal står för att agera lokalt och tänka globalt. Det treåriga projektet, som har fått hälften av pengarna från EU-programmet Leonardo (hälften av totalt cirka sex miljoner kronor) startade i januari 2003 och avslutas i december 2005.
<span class=MR>Nätverket måste breddas</span>
Man har alltså nått halvvägs nu. 19 regioner finns med fördelade på nio länder. En halvtidsrapport har lämnats in till EU:s Internationella programkontor. I går hölls i Visby en presskonferens där det gavs en redogörelse av projektet, hur långt man har hunnit samt vad den kommande konferensen på Irland ska handla om.
På besök i Visby fanns John Carnall från Suffolk i England. Han är ordförande för nätverksprojektet där gotlänningen Jörgen Jonsson är projektledare. Ett av målen för projektet är att under treårsperioden få fram 100 goda exempel på hur skola-näringsliv kan samarbeta.
Hittills har vi fått ihop 32 av de 100 goda exemplen. Men vi är helt övertygade om att vi kommer att ha de 100 exemplen före december 2005, då projektet upphör. Men utöver att få fram dessa exempel så måste vi också utvidga nätverket, säger John Carnall.
Från EU:s Leonardoprogram har det påpekats att projektet hittills är ett nordeuropeiskt projekt. Från Sydeuropa finns bara regionen Murcia i Spanien med. Därför har kontakter nu tagits med Budapest i Ungern och Aten i Grekland för att utöka antalet regioner och länder både söderut och österut.
En av de viktiga ingredienserna i nätverket är att hålla konferenser där man möts öga mot öga och kan försöka överbrygga både språkliga och kulturella skillnader som finns mellan olika länder och regioner.
Den första konferensen hölls i Hilleröd i Danmark i januari 2003. Nu väntar den femte av totalt nio konferenser. Den ska hållas i Dublin på Irland den 9-12 september. Från Gotland deltar en stor grupp, 19 personer. Totalt väntas cirka 70 delta från de 19 regionerna, där Gotland alltså är en.
Det är viktigt att poängtera att kostnaden för det här inte betalas med kommunala pengar, säger projektledaren Jörgen Jonsson. Kostnaden ligger på cirka 10 000 kronor per person.
Huvuddelen av deltagarna från Gotland, 14-15 stycken, kommer från skolsektorn. Däremot har det varit svårt att få med folk från näringslivet. Att delta i en konferens som pågår i 4 dagar är svårt om man har ett företag att sköta.
<span class=MR>Viktig konferens</span>
Konferensen i Dublin anses så viktig att den öppnas av Bertie Ahern, Irlands premiärminister. han besökte för övrigt Sverige och statminister Göran Persson den 5 maj i år.
Efter att Ahern har öppnat konferensen är det barn- och utbildningsförvaltningens chef Lars Danielson som ska tala. Under den andra konferensdagen blir det också gotländskt. Då ska Lars Olofsson berätta om Herkulesprojektet, som ett gott exempel på samarbete skola-näringsliv. Om hur ungdomars chanser att klara sig från att hamna snett efter skolan ökar om man från början har ett samarbete skola-näringsliv.
Temat för konferensen är just detta och förutom att lokalt titta på förutsättningarna i huvudstaden Dublin så gör man även en resa till Galway på Irlands västkust för att jämföra hur förutsättningarna är i glesbygd.
Projektet GEBP är uppbyggt av olika paket, varav tre är huvudpaket. Ett är att få med elever i samarbetet skola-näringsliv, ett annat att förebygga utslagning av elever och ett tredje att skapa lokala och regionala partnerskap mellan skola och näringsliv.
För att alla inblandade i nätverket ska kunna tal del av andras erfarenheter och nå ut med sina egna så finns ett virtuellt spridningssystem. Alla dokument finns inlagda och i en databas finns också alla de goda exemplen så att alla kan ta del av dem. Det finns också en chatsida.
Det här är ett långsiktigt arbete. Det handlar om att förändra attityder för att få ett bättre samarbete skola-näringsliv. I dag fungerar det mycket bättre än när vi började, säger Jörgen Jonsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!