Konferens som inspirerar till en värdigare äldrevård
"Ett värdigt levande liv - livet ut" heter den konferens som Hattstugan i När har arrangerat under två dagar på Wisby Strand. Deltagare från hela landet kom till Gotland för att inspireras och lyssna på intressanta föredrag.
Inspiratör. Jane Lindell Ljunggren, Hattstugan i När, vill få personal inom äldrevården att tända till på sitt arbete och känna trygghet och stolthet. Foto: Ulf Glimfalk
Foto: Ulf Glimfalk
Av de 70 deltagarna kom hälften från den gotländska äldrevården och resten från i stort sett alla övriga landsändar.
Jane Lindell Ljunggren och den övriga personalen på Hattstugan vill på det här sättet bidra till att förbättra äldrevården runt om i landet.
- Vi är drivna i att visa att om det går hos oss, så går det även hos andra, säger hon.
15-årsjubileum
Hattstugans personal, som firade 15-årsjubileum i september, syns också allt mer runt om i landet eftersom det varje månad är någon därifrån som reser i väg och föreläser. De tar också emot praktikanter ända ifrån Japan, de arrangerar en- eller tvådagarsutbildningar för grupper på 10-40 personer och har därmed cirka 500 gäster om året, till de flesta ordnas boende i När. Det här börjar bli något som verkligen intresserar besöksnäringen.
- Det här har växt otroligt mycket, berättar Jane Lindell Ljunggren.
Det som driver henne verkar vara att få personal inom äldrevården att tända till på sitt arbete och att de börjar tänka i nya banor. För att kunna åstadkomma det här har Hattstugan bjudit in föredragshållare som tillhör Sverigeeliten till inspirationsdagarna på Wisby Strand.
Parkinsondemens
I måndags föreläste, förutom Jane Lindell Ljunggren, Elisabet Londos, överläkare och docent vid universitetssjukhuset MAS i Malmö, om Parkinsondemens, Kicki Scheller, länsstyrelsen på Gotland, om genus- och könsperspektiv i äldreomsorgen, Egon Rommerdahl, teolog, psykoterapeut, om det goda mötet, AnnMarie Lindman, Centrum för lättläst, om hur högläsning väcker minnen.
- Vi fick bland annat veta mer om en ny form av demens som speciellt drabbar män. Den påminner lite om Parkinson men utan skakningar. Att specialisterna nu vet mera om den här sjukdomen har gjort att fler och fler har får diagnosen. Sjukdomen kräver ett speciellt omhändertagande, berättar Jane Lindell Ljunggren.
I går föreläste Ove Fransson, distriktssköterska vid Mörbylånga kommun på Öland, om demensutredning och vad det finns för möjligheter efter en sådan utredning att leva ett aktivt värdigt liv, Yvonne Westerberg, arbetsterapeut och initiativtagare till Sinnenas trädgård, om erfarenheter och resultat, Klaes Axelsson, samordnare till Demensförbundets nätverk för anhöriga till yngre demenssjuka, om hur det var när hans fru fick frontallobsdemens vid 32 års ålder.
Dagarna avslutades med att Hattstugan och dess arbetsmetoder och miljö presenterades.
Hattstugan har i dag elva anställda samt vikarier. Äldreboendet har landets lägsta medicinanvändning och landets lägsta sjukfrånvaro hos personalen.
Jane Lindell Ljunggren säger att det är viktigt att både personal och boende känner sig delaktiga. I höst utvidgar man med ytterligare två platser vilket gör att man får tio boende. Vid Hattstugan vill man kunna växa ytterligare eftersom antalet äldre kommer att öka betydligt framöver.
- Vi försöker hitta något som intresserar, jobba på deras känslor och upplevelsenivå, säger Jane Lindell Ljunggren då hon ska beskriva hur de arbetar i När.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!