Konfirmander på läger med Lindsay Urwin

Visby stifts kontakter med den omstridde biskop Lindsay Urwin i England är många.Gotländska konfirmander deltar årligen i de Pilgrimsläger där han är huvudförkunnare.Och resorna stöds av Visby stift.- Jag tycker det är okej, säger biskop Sven-Bernhard Fast.

Monika May.foto: bengan zettergren/arkiv

Monika May.foto: bengan zettergren/arkiv

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2012-01-05 04:00

Att Visby stift bjudit in den omtvistade engelske biskopen Lindsay Urwin som föreläsare vid sina obligatoriska utbildningsdagar i januari har, som GT skrivit tidigare i veckan, lett till en öppen konflikt i stiftet. Flera av i första hand de kvinnliga prästerna kommer att bojkotta biskop Lindsays föreläsning. Och deras protest stöds av bland andra domkyrkoprosten Mats Hermansson.


Leva i celibat
Lindsay Urwin är uttalad kvinnoprästmotståndare, han har fördömt homosexuella relationer (bland annat i samband med att en homosexuell präst vigdes till biskop i USA) och han förespråkar att biskopar bör leva i celibat.

Åsikter som går stick i stäv med vad Svenska kyrkan står för, kan man tycka.

Men ändå har präster i Visby stift tagit initiativ till att få hit honom som föreläsare.

Enligt uppgifter till GT är det nämligen enskilda präster och inte biskop Sven-Bernhard Fast som varit drivande i den här frågan.


Goda kontakter
Flera av öns präster har sedan flera år tillbaka utvecklat goda kontakter med biskop Lindsay.

Och fyra pastorat skickar numera årligen konfirmander till så kallade Pilgrimsläger i Walsingham, England, där biskop Lindsay är förkunnare och en av förgrundsgestalterna.


Stiftet betalar
Och stiftet är med och betalar.

Är det verkligen okej att Svenska kyrkan låter sina konfirmander utbildas av en förkunnare med så starkt avvikande åsikter?

- Ja, det är okej. För det handlar inte om att våra ungdomar skolas i en viss typ av teologi som inte stämmer med vad Svenska kyrkan står för. Biskop Lindsay är bara en av många förkunnare där. På lägret finns präster från många olika kyrkor, även många kvinnliga, och våra konfirmander har alltid med sig egna ledare, svarar Sven-Bernhard Fast.

Men Lindsay Urwin har dock en dominerande ställning på lägret. Och hans åsikter om kvinnliga präster och homosexuella är inte okända. Förstår du om folk upprörs?

- Ja, om man bara ser till en sida av saken kan jag förstå det. Men Pilgrimslägret handlar ju om något helt annat än biskop Lindsays uppfattning i vissa trosfrågor; det samlar årligen tusentals ungdomar från flera olika länder och med olika teologiska hemvister, svarar han.


Annan uppfattning
Han säger också att man inte kan underkänna en människa bara för att han eller hon har en annan uppfattning.

- Jag är beredd att stå upp för mina åsikter och för vad Svenska kyrkan står för, men jag respekterar även andras, säger han.

Monika May, kyrkoherde i Eskelhems pastorat, har varit på Pilgrimslägret i Walsingham med konfirmander två år i rad.

Hon har bara gott att säga om lägren och kände faktiskt inte till biskop Lindsays hållning i kvinnoprästfrågan.

- Det finns gott om kvinnliga präster på lägret och att biskop Lindsay var kvinnoprästmotståndare kände jag inte till, säger hon.

Om verksamheten hade genomsyrats av en sådan hållning hade hon inte rest dit, tillägger hon.

- Den anglikanska kyrkan är, liksom de flesta kyrkor ute i världen, mer konservativ än den svenska, men det är ett fantastiskt bra läger, fortsätter hon.


Resor har upphört
Östergarn, Vänge, Eskelhem och Stenkumla är de pastorat på Gotland som skickar konfirmander till Pilgrimslägret i Walsingham.

Tidigare ordnade flera församlingar konfirmandresor till det ekumeniska klostret Taizé i Frankrike. Klostret drivs av munkar och accepterar inte kvinnliga präster.

De resorna har nu upphört.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!