Kongresshallen byggs utan folkomröstning
Under torsdagens möte med kommunstyrelsen, ks, beslutades att det inte blir någon folkomröstning om kongresshallens vara eller inte vara. Att bygget därmed definitivt blir av är dock inte helt klart, men ärendet går nu in i en ny fas.
Vi hade helst sett att pengarna gått till andra projekt, sade Brittis Bentzler (v).
Fakta: Kongresshallen framöver
2003/maj Beslut tas i kommunfullmäktige.
2003/juni Beslut avseende de reserverade 30 miljonerna från strukturfonden för mål 2-öarna.
2004/juni Ks fastställer upphandlingsunderlaget och upphandlingen inleds. Först här vet man totalkostnaden.
2004/november Ks fattar på ovanstående grunder beslut om genomförande samt om ärendet ska upp i fullmäktige.
2004 Bygget inleds.
2007 Inflyttningsklart.
Gotlänningarnas åsikter går isär sedan behovet av en kongresshall lades fram 1989-90. Kostnaderna uppskattas till 120 miljoner kronor. Svenska staten bidrar med högst 40 miljoner kronor och EU med 30 miljoner kronor. För Gotlands kommun innebär det en investering på 50 miljoner. Frågan har ständigt varit föremål för insändare i tidningarna.
Enligt kommunalrådet Jan Lundgren ska man inte stirra sig blind på summan. Det viktiga är vad den årliga driftkostnaden kan bli för kommunen. Jan Lundgren uppskattar den till 3-5 miljoner kronor.
Ks beslutade att följande förslag beslutas i fullmäktige i maj:
* I kvarteret Kasernen i Visby skall uppföras en kongresshall enligt redovisade investerings- och driftskonsekvenser under förutsättning att övrig redovisad finansiering från staten och EU:s strukturfondprogram Mål 2 Öarna slutgiltigt medges.
* Ks skall vara ansvarig nämnd för uppförande och upplåtelse av kongresshallen till driftorganisation. Ks medges påbörja upphandlingsarbetet.
* Ks får i uppdrag att bevaka möjligheten att erhålla arbetsmarknadspolitiska bidrag från länsstyrelsen samt undersöka och söka stöd och bidrag från miljöprogram, stiftelser etc.
* Tekniska nämnden och dess förvaltning får i uppdrag att bistå med erforderlig fackkompetens.
* Ks behov av särskilt anslag för de nettodriftskostnader kongresshallsanläggningen föranleder får behandlas i kommande års budgetarbete.
* Byggnadsnämnden får i uppdrag att anpassa detaljplanen i kvarteret Kasernen i Visby för kongresshallsbyggnation.
Fakta: Voteringen i kommunstyrelsen
Vi visste redan efter valet att vi inte är överens i en del frågor, sade Jan Lundgren (s), kommunstyrelsens ordförande.
Inget alternativ fanns, menade Brittis Bentzler om splittringen. Det hade i så fall varit att ett parti lämnat samarbetet.
Det är illa att majoritetspartierna inte är överens, sade Roy Hansson (m). Hade det varit en regering hade det varit en regeringskris.
Men inte heller oppositionen är överens, eftersom (fp) är emot. Även under kommunstyrelsens möte framträdde olika åsikter i frågan i form av yrkanden från (m), (c) och (v). Frågan gick efter en ganska kortvarig debatt till votering, där resultatet blev 12-3, det vill säga ja till kongresshall. (v) med två röster och (fp) med en röst emot.
<span class=MR>Operativt skede</span>
Det innebär att vi har ett betryggande stöd för ett uppförande av kongresshallen, menade Jan Lundgren. Nu går vi in i ett operativt skede och kan börja med upphandlingen.
Formellt ska ärendet upp i fullmäktige i maj, vilket innebär att underlag därefter kommer att tas fram för upphandling vad gäller generalentreprenad för bygge och drift. Skulle kostnaderna för kommunen bli betydligt högre än beräknat (i dagsläget 120 miljoner kronor) görs en omprövning av ärendet, vilken då återigen måste tas upp i kommunfullmäktige. (m) yrkade på att fullmäktige i vilket fall ska ta ett slutgiltigt ställningstagande.
Det blir ändå en fullmäktigefråga om två-tre år i och med att budgeten ska läggas, sade Jan Lundgren.
<span class=MR>Vill inte satsa</span>
(v) har ju i en tidigare omgång sagt ja till kongresshallen, men svängt eftersom man anser att de andra två aktörerna, högskolan och näringslivet, frånsagt sig ansvar.
Det är en stor förändring sedan dess. Nu vi vill ju inte att kommunen satsar pengar på det här, menade Brittis Bentzler (v), men ett beslut är ett beslut. Vi hade hellre sett att vi satsat fullt ut på de påbörjade projekten med Gotland Interactive Park och film i Fårösund samt folkhögskolan där.
Hon menar att (v) inte är emot näringslivssatsningar i sig, men anser att riskspridningen blir för snäv. De övriga partierna anser dock att näringslivet tar sitt ansvar i och med medverkan i olika sidoprojekt.
<span class=MR>Avslagna motioner</span>
Motionen om folkomröstning om det ska byggas en kongresshall på Gotland eller inte avslogs med siffrorna 14-1. Motionen kom från Bror Lindahl (fp) och Mats E:son Hjort (kd).
En folkomröstning kan enligt ks enbart vara rådgivande och skulle vidare såväl fördröja behandlingen som äventyra finansieringen.
Frågan är inte lämpad för en folkomröstning, sade Jan Lundgren,. Även om det engagerar många är det vi som politiker som måste ha mod och kraft att ta ansvaret.
Även Torgny Lihnells (mp) motion om att använda en färja som flytande kongresshall avslogs. Motiveringen var att ett nytt alternativ skulle fördröja ärendet samt äventyra möjligheterna att erhålla de beslutade bidragen från regeringen och EU.
Lättad. Kommun-
styrelsens ordförande Jan Lundgren kan
andas ut. Beslutet om kongresshall är nu
taget.Foto: PRESSENS BILD
Utsikter. Brittis Bentzler är emot att kongresshallen byggs, men anser att det är en bit av att jobba i en demokrati:
Vi vill se helheten, nu gäller det att bevaka vad som stoppas in i kongresshallen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!