Konkurrensen hårdnar för kongresshallarna
I Sverige finns redan mer än 40 anläggningar som kan ta emot kongresser med över 500 deltagare. När kongresshallen i Visby står klar 2007 har konkurrensen hårdnat ytterligare.Gotlands kommun är inte ensam om att satsa på kongresser. På flera andra håll i landet är förstudier och planering gjorda, och på några orter ligger man före Visby.
Conventum öppnar i april 2004. Den stora invigningen sker den 10 april, då Tomas Ledin ger konsert. Veckan därpå intar Kikki, Bettan och Lotta scenen med sin krogshow.
<span class=MR>Multihall i Åre</span>
Även Åre satsar stort på kongressmarknaden. Holiday Club Sweden i samarbete med Åre kommun och det lokala näringslivet investerar drygt 500 miljoner kronor i Multihallen. Anläggningen ska klara kongresser på upp till 1000 personer och dessutom innehålla spa-anläggning, upplevelsebad, golfsimulator, klätterväggar och en bowlinghall. Multihallen är en viktig del i satsningen inför skid-VM 2007, men enligt planerna ska anläggningen stå klar redan till julen 2004.
Liksom Gotlands kommun hade även Leksands kommun satsning på en kongresshall i Tällberg i sitt tillväxtavtal. EU mål-2 Norra gav 700000 kronor till en förstudie om hur besöksnäringen kan utvecklas, men ansåg sedan att reglerna inte medgav stöd till själva byggnaden. Åtta hotell i Tällberg har bildat eget bolag och driver på egen hand frågan om en kongresshall vidare.
Utöver kongresshallen i Tällberg har Leksands IF planer på att bygga en kombinerad hockeyarena och kongressanläggning, i stil med den Färjestads BK byggt i Karlstad.
<span class=MR>Mötesplats i Uppsala</span>
I mars nästa år fattar kommunfullmäktige i Uppsala beslut om att bygga en konsert- och kongresshall, som kan komma att stå klar våren 2007. En arkitekttävling genomfördes förra året, och en styrgrupp med fyra kommunalråd i spetsen är tillsatt. Under december hålls åtta utfrågningar om projektet.
Det nya huset får en konsertsal med plats för 1 250 personer, en utställningshall och en bankettsal med plats för 800- 1 200 personer samt ytterligare en sal med plats för 350 personer.
<span class=MR>Energibolaget med</span>
Den 17 mars i år höll kommunalrådet i Skellefteå, Bert Öhlund, presskonferens tillsammans med representanter för Skellefteå Kraft. Kommunen och kraftbolaget vill göra en gemensam satsning på en kombinerad teater- och kongresshall på området Expolaris Center i Skellefteå. De skisser som presenterades visade en anläggning med plats för 600 personer. Huset ska, förutom kongresser, även kunna ta emot stora uppsättningar från Riksteatern och Norrlandsoperan.
<span class=MR>Plats för 4 000</span>
Störst av de kommande satsningarna är planerna på en stor hotell- och konferensanläggning centralt i Stockholm. Stadsbyggnadskontoret i Stockholm arbetar med en detaljplan för Västra City med kvarteret Bangårdsposten, där postterminalen Stockholm-Klara är på väg att avvecklas. Detaljplanen ska göra det möjligt att bygga ett hotell med 600 rum, samt en konferensanläggning med plats för cirka 4 000 personer.
I dagsläget är det bara Älvsjömässan som klarar stora internationella kongresser, och möjligheten att skapa en stor mötesplats centralt i Stockholm är ett prioriterat ärende. Enligt planerna står anläggningen klar 2006.
<span class=MR>Marknadsöversikt</span>
Kongresshallen i Visby kommer enligt planerna att kosta 120 miljoner kronor och ge plats för 800-1 000 kongressdeltagare. Statliga Nutek har sagt ja till att bidra med en tredjedel av byggkostnaden, dock maximalt 40 miljoner kronor. EU bidrar med 30 miljoner kronor, och resten, uppskattningsvis 50 miljoner kronor, blir kommunens insats. Verksamheten ska enligt planerna starta våren 2007.
På uppdrag av Gotlands kommun gjorde Gotlandsakademien förra året en marknadsöversikt. Man konstaterade då, att för den svenska kongressmarknaden saknas statistik. Undersökningen noterade också den stora optimism som rådet på marknaden, och att flera nya anläggningar är på väg att byggas. Samtidigt konstaterades, att ett ökat antal kongresshallar inte behöver vara negativt för marknaden. Med flera alternativ ökar Sveriges attraktionskraft.
<span class=MR>Storstadshotell populärast</span>
Att Sverige blivit ett allt populärare kongressalternativ visade i juni, när International Congress & Convention Association (ICCA) presenterade senaste rankingen över de främsta kongressstäderna i världen. Stockholm hamnade på tredje plats, med Barcelona och Köpenhamn före sig. Samma rapport visar även, att hotell i storstäder fortfarande är det i särklass populäraste kongressalternativet.
Gotlandsakademien påpekar, att för kongressarrangörer utanför storstäder och universitetsorter ställs det högre krav. Förutom en fungerande kongresshall kräver deltagarna miljöer och upplevelser i anslutning till kongressen. Samtidigt måste flyg och andra transporter fungera utan problem.
I undersökningen konstaterar Gotlandsakademien också, att kongresser bokas flera år i förväg. Arrangemang som ska hållas 2007 började man boka redan 2002.
<span class=MR>GA i morgon:
Så profilerar sig
konkurrenterna</span>
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!