Konkurrenter går samman i hårt drabbad bransch

Mötesindustrin har drabbats hårt av coronapandemin. Nu går fem destinationer ihop för att skapa hybridmöten. "Alla kommer inte kunna eller vilja resa till möten på samma sätt i framtiden", säger Frida Lindroth.

Gotlandsbolagets årsstämma år 2018. Kommer de att se ut så här i framtiden? Ja, det tror Frida Lindroth. Men fler kommer att kunna delta digitalt.

Gotlandsbolagets årsstämma år 2018. Kommer de att se ut så här i framtiden? Ja, det tror Frida Lindroth. Men fler kommer att kunna delta digitalt.

Foto: Malin Stenström/Emelie Stenqvist

Gotland2021-02-02 11:00

Med ett mörkt pandemiår i backspegeln ser Frida Lindroth, som är projektledare på Gotland Convention Bureau, ändå ljust på framtidens mötesindustri på Gotland.

– All möteskultur kommer att förändras. Vi tror att alla i förlängningen kommer att vilja ha fysiska möten igen, men det kommer alltid att finnas ett behov av att ha med någon digitalt, säger hon och fortsätter:

– Vi hade kommit till det här läget förr eller senare på grund av hållbarhetsfrågan. Nu kom det bara lite tidigare.

Som en effekt av den rådande situationen, med social distansering som norm, lanserade Gotlands besöksnäring nyligen projektet "Digitala hybrida lösningar för Gotland". Ett hybridmöte är en kombination av ett digitalt och fysiskt möte. Gotland Convention Bureau har fått omkring fyra miljoner kronor i bidrag av Europeiska regionala utvecklingsfonden, ERUF, och Region Gotland för att driva projektet.

– Vi tänker att det här öppnar möjligheter för oss att ha andra sorters möten och större möten, utöver de vi redan har, säger Frida Lindroth.

Samtidigt går Gotland ihop med fyra destinationer, tillika tidigare konkurrenter, för att kunna erbjuda mötesdeltagarna en rikstäckande lösning för hybridmöten. De fyra destinationerna är Västerås, Jönköping, Umeå och Malmö.

– De här jättestora mötena vi har jobbat med tidigare, med upp till 1 000 personer, tror vi inte kommer att vara möjliga de kommande åren. Utan man kommer att behöva dela upp dem så att man deltar på sin närmaste destination. Då kan vi ha 200 personer i Visby, 200 i Malmö, 200 i Umeå, 200 i Västerås och 200 i Jönköping. Sedan kopplar vi ihop dem till ett enda stort möte, förklarar Frida Lindroth.

Syftet är inte att skala ner mötesindustrin på Gotland utan att stärka den, poängterar Frida Lindroth.

– Förut har 1 000 personer varit taket för en konferens på Gotland. Nu skulle vi kunna ha med lika många på länk. Det kommer att ge oss större möjligheter.

Dessutom tror Frida Lindroth att mötesbesökarna i framtiden kommer att stanna längre på destinationen där mötet hålls.

– Tidigare har man ibland bara stannat en dag. I framtiden tror jag att man kommer att ta med familjen och stanna längre. Och då har Gotland bara fördelar, säger hon.

Gotlandsbolagets årsstämma år 2018. Kommer de att se ut så här i framtiden?
Gotlandsbolagets årsstämma år 2018. Kommer de att se ut så här i framtiden?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!