Konkurs - efter kryss i fel ruta

Hon satte kryss i fel ruta och försattes i konkurs.Trots att hon betalt sina skatteskulder.- Jag påpekade för tingsrätten att jag kryssat fel, men då var beslutet om konkurs redan taget och gick inte att ändra, berättar Birgitta Lind, Endre.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2010-01-30 04:00
Hon skakar på huvudet och säger att det känns för jäkligt. Konkursen gör att hon inte får arbeta, trots att hon har så mycket jobb hon vill.
Så nu står hon där, två månader har gått utan lön medan hyra, lån och andra räkningar tickar på.

Personligt drabbad
- Det drabbar ju inte bara mig. Det får konsekvenser för min 13-åriga dotter också.
Birgitta är massageterapeut sedan 16 år och har drivit verksamheten i enskild firma. Det gör att konkursen också drabbar henne personligen.
I höstas hade hon drygt 100 000 kronor i skatteskulder, men lyckades betala det mesta. Efter att Skatteverket i Norrköping ansökt hos tingsrätten om att försätta henne i konkurs betalade hon in resten av det hon var skyldig. Det var torsdagen den 19 november.
Veckan efter skulle det ha varit en förberedande muntlig förhandling, ett möte på tingsrätten där Birgitta och Skatteverket skulle gå igenom siffror och annat. Och det var inför det mötet som hon fick ett papper där hon skulle sätta ett kryss i en av två rutor.

Fordringar på is
- Jag uppfattade det som att jag skulle dementera eller godkänna att jag hade skulder. Det hade jag ju då, så jag satte kryss i rutan för att jag godkände det. Sedan förstod jag att jag hade godkänt att jag försattes i konkurs. Då tog jag papperet och åkte till tingsrätten för att förklara det. Svaret jag fick var att det möte som var inbokat hade strukits och tingsrätten hade den 16 november beslutat om konkursen. Papperen hade skickats till Skatteverket och även om jag kryssat fel så gick det inte att ändra. Det enda jag kunde göra var att överklaga, berättar Birgitta.
När hon fått beskedet om konkurs kontaktade hon direkt de företag som hon hade privata skulder till och förklarade vad som hänt.
- De känner mig och vet att jag alltid gör rätt för mig, så de förklarade att de skulle lägga sina fordringar på is ett tag, tills allt var klart och att jag skulle höra av mig när det löst sig.

Svårt misshandlad
Att Birgitta drog på sig skulder beror på att hon misshandlades mycket svårt av sin dåvarande sambo 2003. Hon kunde inte jobba på tre år, huset där hon bott såldes i all hast och hon åkte på en riktig skattesmäll som hon inte förrän nu hämtat sig ifrån.
Tingsrättens beslut om konkurs överklagade hon till hovrätten, men där blev det avslag. Hon begärde då prövning i Högsta domstolen, som den 25 januari i år beslutade att ta upp ärendet till prövning.
- Jag är säker på att de kommer att komma fram till att det var fel att försätta mig i konkurs. Annars tror jag inte att de hade tagit upp ärendet.
Blanketten där hon kryssade fel borde göras om så att den blir tydlig och begriplig för vanligt folk, anser hon.
- Hade jag förstått den och satt kryss i rutan för dementerar så hade det aldrig blivit någon konkurs eftersom skatteskulderna var betalda. Så det här hade inte behövt hända.

Högt pris för att bli stark
Birgitta säger att när man råkar ut för något sådant här så gör det en starkare, hon kände likadant efter misshandeln och den rättegång som följde.
- Men det är ett högt pris jag fått betala för att bli psykiskt stark, konstaterar hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!