Sedan ungefär tre år hamnar många av öns konkurser hos Merino advokatbyrå, som har säte i Stockholm och kontorsplats på Gotland. Där arbetar konkursförvaltaren Leonardo Merino, som på nära håll sett det som för oss andra ofta bara är en torftig kungörelse i Post- och Inrikes Tidningar.
– Gotland kräver en särskild approach jämfört med Stockholm. På en mindre ort uppstår ofta ryktesspridning och vissa har rent felaktiga föreställningar om vad en konkurs är. Det associeras med något brottsligt och lömskt. Det försätter företagarna i en ansträngd och stressad situation. Somliga upplever sig som brännmärkta. Här finns en stor skillnad mot andra länder, där en konkurs snarare ses som en ”bump in the road” i ett långt företagarliv, säger han.
Under 2022 försattes 18 gotländska företag i konkurs. Det var en ökning på 20 procent jämfört med föregående år, men Leonardo Merino tycker inte att man ska överdriva betydelsen av den siffran.
– Det brukar vara mellan 12 och 18 konkurser per år på ön, så en liten förändring kan få stora effekter i statistiken. Men det vi ser är att konkurserna knappast ökat markant. Åtminstone inte så mycket som många trodde i samband med pandemin. Men då talar vi så här långt. Mycket talar för att Gotland kommer att sälla sig till de övriga länen och att konkurserna blir fler, säger han.
Ändå har de tre åren som konkursförvaltare på Gotland präglats av ekonomisk oro.
– Den känslan var väldigt märkbar i början av pandemin. Då fick jag flyga ner ofta till Gotland och prata med oroliga företagare. Med tiden omvandlades den till en känsla av oförutsägbarhet: Orderböckerna är ganska fulla, men vad händer sen? I och med kriget och räntehöjningarna är oron från pandemins inledande skede tillbaka.
Ser du något nytt mönster i konkurserna du arbetat med de senaste tre åren?
– Det är inte nödvändigtvis dåligt skötta bolag. Ofta handlar det om att efterfrågan på produkten eller tjänsten minskat samtidigt som kostnaden för insatsvarorna ökat. Ta bryggeriet jag jobbar med nu (Jodu Beer Hantverksbryggeri i Klintehamn), där har priserna för malt och humle gått upp med cirka 30 procent.
Är det någon särskild bransch som varit extra konkursdrabbad på ön?
– Nja, det är väldigt spridda skurar. Jag har haft att göra med allt från byggbolag till Padel Gotland och en biltvätt. Om någon bransch sticker ut lite så är det väl krogbranschen.
I september begärdes inte mindre än fem restauranger på Gotland i konkurs, däribland Sober, Vinäger och Italienaren i Visby.
– Gotland är lite speciellt, eftersom så mycket hänger på om det varit en bra sommar eller inte. Därför är det också svårt att göra prognoser för ön. Det är som sagt troligt att konkurserna kommer att börja öka även här, men om det visar sig att Gotland får en toppensommar, då kan jag mycket väl tänka mig att gotlänningarna fortsätter hålla ställningarna och rider ut krisen, säger Leonardo Merino.
Oro kan det absolut finnas fog för, ändå tycker konkursförvaltaren att man ska vara försiktig med att måla fan på väggen.
– Det är inte kört bara för att konsumtionsmönstren förändras. Folk kommer att fortsätta konsumera, men på ett annat sätt. Som företagare måste man försöka möta upp det där och ändra sin produkt efter förändrad efterfrågan och andra förändrade omvärldsfaktorer. Då har man goda förutsättningar att klara sig igenom allt det här.