Einar Steen driver sedan sex år Steen Teknikproduktion AB. Han har sin verksamhet på Gotland, men turnerar runt hela landet med olika artister.
Vid konserterna i Östergravar med bland annat Lars Winnerbäck, Per Gessle, Robert Wells och förstås Smaklösa, har scenen var uppställd precis i närheten av den plats där muren rasade.
- Min teori är att det har blivit sättningar i muren när det varit konserter. Det har kommit in vatten i sprickorna som har frusit och vidgat muren, säger Einar Steen.
Det är stora krafter igång från ljudet under en konsert.
- Ställer man en kanna vatten på högtalaren, skakar inte kannan däremot är det bra fart på vattnet, säger Einar Steen.
Einar Steens teori delas av Eric Swanström, förste antikvarie och ansvarig för dokumentationen av underhållsarbeten på Visby stadsmur.
Så här skrev Eric Swanström i en insändare i GT 15 mars: "Bastonerna från högtalaranläggningarna bör ha påverkat stadsmuren och fått stenarna att vibrera i takt med musiken. Det finns en berättelse om staden Jeriko vars murar raserades med hjälp av trumpetstötar."
Jörgen Renström på länsmuséet som har ansvar för Visby ringmur delar dock inte den här teorin:
- Nej, det tillhör en av de små faktorer som vi har räknat bort. Stormarna på hösten är tuffare mot ringmuren.
Just nu pågår en upprustning runt rasplatsen i Östergravar. Stenarna kommer att ligga kvar över sommaren. Och kanske bli en del av öns turistattraktioner.
När kommer muren att lagas?
- Det ska vara klart till nästa sommar, säger Jörgen Renström.
Budgeten för att återställa muren ligger på 500 000 kronor.