Konsten att väcka lusten att lära

Lustfylld matematik i Bagdad, Att se är att inse - experimentell teckning och Fria fantasier, är tre av kompetensutvecklingsdagarnas kurser.
Det finns många sätt för en pedagog att väcka barn och ungas lust att lära.

Gotland2005-10-26 06:00
Lust att lära, det är årets tema för kompetensutvecklingsdagarna, för anställda inom barnomsorg och skola i Gotlands kommun. Några av kurserna handlar om de grundförutsättningar som krävs för att barn och ungdomar överhuvudtaget ska kunna ta till sig kunskap, som kursen Vi skojade bara, om hur man kan arbeta mot mobbing och kursen Att utveckla barns EQ, som syftar till att just öka barns emotionella och sociala intelligens.
Andra kurser inriktar sig mer på pedagogiska knep som gör undervisningen roligare. Lustfylld matematik i Bagdad, till exempel, bjuder kursdeltagarna på en tidsresa till 800-talets Bagdad, där de får möta matematiker genom tiderna och lära sig att matematik också rymmer symmetri, spel och sannolikhet.

Fria fantasier
Författaren och pedagogen Clas Rosvall håller i tvådagarskursen Fria fantasier, om språk och språkutveckling. Kursen vänder sig inte till lärare för någon särskild åldersgrupp.
- Alla behöver lite mer fria fantasier, det är så lätt att man hamnar i stela former, säger Clas Rosvall.
Han tycker att det läggs alldeles för stor vikt vid grammatiken i skolornas svenskundervisning.
- Jag är smått rabiat på den punkten, grammatik har inget i svenskundervisning att göra. Jag har inget emot att säga till en elev att det här är ett substantiv, men den här drillundervisningen jag är emot. Det kanske är bra när man lär sig ett främmande språk, men inte när man lär sig sitt modersmål. Man känner sig dum om man inte har en fallenhet för logiskt tänkande och tror att om man inte kan grammatiken så kan man inte använda sitt språk. Det är inte nödvändigt att grammatiken tar en massa tid från det man borde syssla med, nämligen skapande.
Fria fantasier har lockat 32 lärare.
- Det är skrivintresserade som söker sig hit och det är kul på ett sätt, men samtidigt synd, för de är ju redan frälsta. Det vore kul om folk som har skrivskräck kom och upptäckte att det inte är så farligt, säger Clas Rosvall.

Böcker om barn och språk
Clas Rosvall har skrivit flera böcker kring temat barn och språk, Kroppens ABC, Rimsalabim och Fria fantasier är några av dem. Med sin kurs vill han inspirera till en roligare och mer fantasifylld svenskundervisning.
- Ambitionen är att visa på hur många möjligheter det finns att spränga ramarna.
Kursdeltagarna verkar också ha fått fatt i sin kreativitet. Eva Broman, lärare i Eksta skola, har inspirerad av kursen har skrivit ett akrostikon till Clas Rosvall, utifrån hans namn. Ett akrostikon är en dikt där begynnelsebokstäverna i varje ord eller strof bildar ett lodrätt ord.
- Jag tror att alla är väldigt nöjda. Det här öppnar kreativiteten och släpper loss tanken, det har varit jättekul, säger Eva Broman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om