Eva-Marie Kothes keramik har synts på Victoria & Albert Museum i London, Nationalmuseum och hon har haft ett femtiotal utställningar sedan hon startade på 1980-talet.
Nu tar ett stipendium från Konstnärsnämnden henne ända till The Pottery Workshop i Jingdezhen i Kina, även kallas ”Porslinsstaden” där man tillverkat porslin och keramik i 1700 år.
Hur känns det att få ett så stort stipendium?
– Jag blev så förvånad, och väldigt tacksam för att jag får chansen! Kulturrådet uppmanade mig att söka,de väljer ut några kandidater men sedan är det The Pottery Workshop i Kina som väljer ut vem som får komma, säger Eva-Marie Kothe.
Kothes keramik utmärks av den svartbrända leran, tekniken kallas Smoke Firing, enligt en ursprunglig metod men hon gör också svart brukskeramik.
Vilket slags hantverk kommer du att utöva i The Pottery Workshop?
– Kanske blir det kontraster till det jag gjort hittills, skirt och vitt istället för grovt och svart. Det finns så många möjligheter i deras verkstad så jag vill vara öppen för nya tekniker, säger Eva-Marie Kothe.
Sedan 1977 har Eva-Marie Kothe bott och verkat på Gotland. Förutom ateljén i Burs är hon verksam i GKF, Gotländska Konsthantverkare & Formgivare i Visby.
Vad gjorde att du stannade kvar på ön?
– Jag kom för att vara lärling på Etelhem krukmakeri, hade aldrig varit på ön tidigare men det kändes direkt som hemma. Många konstnärer och hantverkare tycks trivas här, säger Eva-Marie Kothe.
Vilken inspiration ger den historiska tradionen av keramiktillverkning dig?
– Jag är mest inspirerad av den tidigaste keramiken, från stenåldern. Så fort människan blev bofast över världen, har hon levt nära vatten och skapat av lera. Elden har funnits till hands, och kärlet är det första man har tillverkat. Jag fascineras av tanken att människor jorden runt haft samma behov i historien. Kärlet som föremål är viktigt för mig, jag binder mig till att inte överge kärlet som form, säger Eva-Marie Kothe.
Hur tror du att ditt konstnärsskap kan utvecklas av vistelsen i Kina?
- Jag ska försöka göra höga krukor i porslin, som jag gjort här men i grövre lera. Konstnärer är fria, men jag ser mig som konsthantverkare och är bundet till materialet, det är en omedelbar känsla att arbeta med just det materialet för mig, säger Eva-Marie Kothe.