Konsul Zementjuk från Ukrainas ambassad på gotländskt besök

I onsdags morse kom konsul Andrej Zementjuk från Ukrainas ambassad med snabbfärjan för att besöka Ukrainas vänort Gotland. Zementjuk hade fått veta att kommunhuset låg vid en ruin men han upptäckte snart att det fanns många ruiner att välja på. Han frågade en gotlänning efter vägen till kommunhuset och det blev en pratstund på 20 minuter! Till slut hittade han rätt och fick träffa kommunstyrelsens ordförande Hans Klintbom.

Gotland2002-02-28 04:00
Andrej Zementjuk berättar om sina äventyr innan han hittade till kommunens ledningskontor i Visby. Han berättar att under letandet efter kommunhuset hann han bli fascinerad av alla gamla hus i Visby. Det här är första gången som Zementjuk besöker Gotland och samma kväll återvände han till Ukrainas ambassad i Stockholm. Det blev ett besök på några timmar men under besöket hann han med att prata vänortsutbyte med Hans Klintbom och förbereda för det Gotlandsbesök som Ukrainas ambassadör, Olexander Slipchenko, har planerat att göra i slutet av maj.
<span class=MR>Vänortsavtal</span>
Det är inte så länge sedan vänortsavtalet ingicks mellan Gotlands kommun och Smeivka (Gammelsvenskby) i Ukraina.
Det var föreningen Svenskbyborna på Gotland som för ett par år sedan föreslog att Gotlands kommun skulle utse Gammelsvenskby till vänort. Under förra året blev det verklighet vid ett besök som gjordes i Smeivka.
Nu har alltså Ukrainas ambassad skickat en representant till Gotland för första gången för att diskutera samarbete mellan vänorterna. På plats fanns även Claes-Göran Häg-lund, Visby flygplats. Han arrangerade den charterresa som gick från Visby till Gammelsvenskby förra året. Det var 65 personer som följde med på resan, mest gotlänningar.
Hans Klintbom passar på att berätta att Gotlandscenterns engagemang i form av att starta systugor i Gammelsvenskby har gått över all förväntan.
­ Nu sitter det kvinnor och syr kläder där med symaskiner från Sverige och detta stämmer bra med avtalet, säger Hans Klintbom.
Andrej Zementjuk berättar att han är mycket intresserad av att få veta mer när det gäller erfarenheterna av turism på Gotland. Han berättar att Krim hade fem miljoner turister i fjol under en tremånadersperiod och turister från väst är något nytt för dem. Andra områden som intresserar är lantbruk och energi.
Hans Klintbom påpekar att Gotland har en hel del att förmedla när det gäller lantbruk och energi. Han berättar för Andrej Zementjuk att Gotland faktiskt ingår som en av de 100 områden inom EU som har möjligheter att bli självförsörjande när det gäller just energi. I mars blir den kabel till fastlandet klar vilken ska möjliggöra för gotlänningarna att skicka överskotts-el från vindkraften till fastlandet. Klintbom säger att det finns fler områden här som kan vara intressanta att studera för Ukrainas del, som exempelvis den avloppshantering som vi har på Gotland i form av reningsprocesser i avloppsdammar.
<span class=MR>Fortfarande kolchoser</span>
När det gäller lantbruk så bedrivs det fortfarande i stora kolchoser i Ukraina.
­ Det behövs kunskaper om hur man driver mindre lantbruksenheter, säger Klintbom.
Andrej Zementjuk säger att efter år 2005 kommer det inte längre att finns någon statligt ägd jordbruksmark i hans hemprovins och det tar tid för befolkningen att anpassa sig till det.
När det gäller turism så har Claes-Göran Häglund idéer om att man kanske skulle kunna ordna charterresor från Gotland till Svarta Havets "Riviera" runt Jalta, lika gärna som man kan ha direktresor till Medelhavet.
Häglund sa att på Gotland finns uppskattningsvis 1000 släktingar till dem som bor i Gammelsvenskby och det finns önskemål om charterresor dit.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om