Frågan för dagen var ”Hur ska vi attrahera, engagera och utveckla rätt människor?”, med fokus på utmaningen för offentliga arbetsgivare att attrahera ny arbetskraft. Med stora pensionavgångar och färre arbetssökande kan den som söker nytt jobb ha nya krav på arbetsgivaren, anser Svante Randlert.
– Var tredje arbetsför svensk fyller 65 år de närmaste åren. Fler människor lämnar arbetslivet än de som är på väg in i, det är arbetstagarens marknad och det sätter sin prägel. Därför blir det ännu viktigare att attrahera och engagera rätt sorts personer, säger han.
Som flitigt anlitad konsult för Academic Work möter Svante Randlert en mängd olika branscher, från fotbollslandslaget till SAAB.
– Jag gör runt 120 föredrag per år om hur arbetsgivare ska hitta rätt människor, som ska vilja komma och vara kvar hos rätt arbetsgivare.
Han tar bristen på ingenjörer inom regionen, som GA skrev om i gårdagens tidning, som exempel på svårigheten för offentliga verksamheter.
– Just nu finns det en brist på runt 50 000 ingenjörer i Sverige. För offentliga arbetsgivare går det inte att attrahera personal med hög lön, utan man behöver fokusera på andra värden. Jag ser en trend med ”hemvändare” runt om i landet, folk flyttar hem från storstäderna för att få mer livskvalitet. Offentliga arbetsgivare har mycket att erbjuda som man ofta inte pratar om, som värdet av kontribution - att den som jobbar i vård och omsorg bidrar med mycket till medborgarna.
Ett motiverande ledarskap menar Svante Randlert är en viktig faktorn för att behålla befintlig personal och locka nya medarbetare.
– ”Vardagskred” har stor betydelse, att man får höra av chef och kollegor till vardags att ”det där gjorde du bra”. De anställdas upplevelse är viktig, vad de förmedlar om sin arbetsplats till andra.
Till hösten släpper Svante Randlert boken ”Drömarbetsgivaren - de 10 budorden för att få medarbetare att vissla på väg till jobbet”.
– Ofta riktar sig sådana böcker till HR-ansvariga, men jag riktar mig direkt till ledarna för det är där det börjar. Vi har 500 000 chefer i Sverige, tänk om alla tänkte ”vad kan jag göra, måndag till fredag, för att folk ska må bra på jobbet?”.
Han har sin bas i Stockholm men som gotlänning blir det många resor hem till släkt och vänner.
– Det är första gången jag föreläser på Gotland, det känns särskilt bra. Det här gör jag från hjärtat, säger Svante Randlert.