Konsulthjälp för att ta bort tjänsterna

Fyra cheftjänster skulle bort. Då tog Visby lasarett hjälp av ett konsultföretag som intervjuade alla cheferna. Notan för det slutade på 110 000 kronor.

Förnekar. Sjukhuschefen Jan Carlson förnekar att det handlar om uppsägningar på Visby lasarett. Foto: Rolf Jönsson

Förnekar. Sjukhuschefen Jan Carlson förnekar att det handlar om uppsägningar på Visby lasarett. Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2008-11-04 04:00
Jan Carlson, sjukhuschef på Visby lasarett, berättar att det inte är ovanligt att sjukhuset tar hjälp av konsultfirmor. Han berättar att LB Karriär anlitades för att utföra ett intervjuarbete av samtliga elva avdelningschefer.
- Inte för att någon skulle sägas upp. Ingen av avdelningscheferna har sagts upp.
- Vi ville få fram material, få en bild, av våra chefer. Då tog vi hjälp av en extern person som skötte intervjuarbetet, för att höra våra chefers egna inställning till fortsatt arbete i vår organisation.
- Att vara chef är en viktig position. Det gäller att ha rätt person på chefsnivå, för det är ett tufft jobb att vara avdelningschef.
- LB Karriär har kompetens och kunskap att göra sådana här intervjuer och kunskap om särskilda frågeformulär.
Någon upphandling gjordes dock aldrig.
- Det behövdes inte. Vi har anlitat LB Karriär förut för liknande uppdrag, säger Jan Carlsson.
Bakgrunden till varför antalet avdelningschefer måste bantas från elva till sju, säger Jan Carlson, är att avdelningarna kommer att se annorlunda ut i framtiden.
- En avdelningschef som tidigare hade kanske 20 personer under sig, får kanske 40 anställda i stället.
Han berättar att avdelningscheferna också fick lämna in en intresseanmälan till var de ville vara chef, eller om de ens ville fortsätta vara det.
- Två ville inte fortsätta med arbetet. Två ville fortsätta vara chefer, men fick ingen tjänst. Fast de är kvar inom organisationen i alla fall. Vad jag vet ska alla vara nöjda med den här lösningen.
Jan Carlson berättar att han fick ta del av LB Karriärs intervjumaterial, liksom Lisbeth Stenström, PA-konsult och rekryteringssamordnare på hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Men ingen annan har fått se det. Varken klinik- eller verksamhetscheferna. Inte ens avdelningscheferna själva, som lät sig intervjuas.
Varför har materialet sekretessbelagts?
- Det är normalt förfarande, säger Jan Carlsson.
Avdelningscheferna sägs ha mått dåligt under den här processen. Hur har ni hanterat det?
- Jag är ansvarig sjukhuschef och har pratat med samtliga elva. Jag har frågat hur de skulle ställa sig till att de inte fick någon tjänst, och hur vi kan hjälpa dem med att hitta en lösning i så fall.
Intervjuerna av de elva cheferna kostade hälso- och sjukvårdsförvaltningen sammanlagt 110 000 kronor. Eller 8 500 kronor exklusive moms per intervjuad person.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!