Konsumentvägledning hotas av nedläggning

Konsumentvägledningen på Gotland är hotad. Kultur och fritidsnämnden föreslår en halvering av antalet tjänster, från två till en. Mot detta reagerar referensgruppen för konsumentfrågor.
­ Blir beslutet att bara en konsumentvägledare blir kvar betyder det att konsumentvägledningen på Gotland läggs ner. All tid går då åt till skuldsanering och ingen tid finns längre kvar för traditionell konsumentvägledning.

Gotland2003-09-26 04:00
Det konstaterar de tre ledamöterna i referensgruppen för konsumentfrågor, Rosmarie Stenbom, s, Barbro Rosten, c, och Jörgen Benzler, v, i en skrivelse till kommunstyrelsen.
I dag finns två heltidstjänster på konsumentvägledningen med lokal på Österväg 13 i Visby. Arbetsuppgifterna är traditionell konsumentvägledning till kommuninnevånarna samt skuldsanering. Av dessa uppgifter är kommunen enligt lag skyldig att hantera skuldsaneringsärenden.
­ Enbart skuldsaneringen tar minst en heltidstjänst i anspråk. Konsekvenserna av ett beslut i enlighet med förslaget från kultur och fritidsnämnden betyder att all tid måste gå till skuldsanering, Då finns inte längre tid kvar till traditionell konsumentvägledning, konstaterar ledamöterna i referensgruppen för konsumentfrågor.
­ Därmed beslutar vi att lägga ner konsumentvägledningen. Kommunen kommer inte längre att kunna tillhandahålla information om rättsliga regler, hjälpa till i reklamationstvister och ge köp- och hushållsekonomiska råd.
Ur konsumentens synvinkel kommer inte en halverad konsumentvägledning att kunna bevara den lokala marknaden, genomföra marknadsundersökningar, informera näringslivet om lagar och regler, och samarbeta med skolorna i förebyggande syfte.
Konsekvensanalysen, ställd till kommunstyrelsen, är gjord av Rose-Marie Stenbom, Barbro Ronsten och Jörgen Benzler. I sin skrivelse noterar också att det ur arbetsmiljösynpunkt inte är en acceptabel situation att helt ensam arbeta med skuldsaneringsärenden.
­ Ensam har man ingen att diskutera känsliga delar i aktuella ärenden, dessutom är det inte så lätt att vara ensam tjänsteman i ärenden av denna typ.
Referensgruppen markerar att om beslutet blir enligt kultur och fritidsnämndens förslag, då måste kommunstyrelsen vara tydliga och redogöra för hur konsumentvägledningens på Gotland framtida verksamhet ska se ut.
<span class=MR>330 000 kronor</span>
Kultur och fritidsnämndens besparingbeting lyder på drygt en miljon kronor. Vid det senaste nämndsammaträdet presenterades en lista över de besparingar som nämnden tvingas göra under de kommande tre åren.
I går justerades det senaste sammanträdesprotokollet och i paragraf 132, som behandlar budgeten, noteras besparingsbetinget liksom vakantsättning av den ena av de två konsumentvägledartjänsterna. 330 000 kronor är den besparing som då görs.
Vid konsumentvägledningen på Gotland har allmänheten kunnat få råd före köp av en vara eller tjänst, information om konsumentlagstiftning, hjälp med reklamationer, samt budget- och skuldrådgivning.
Ann-Mari Larsson och Maria Tideman-Ahlner, som gått i pension, är de två hittillsvarande konsumentvägledarna i kommunen. Sedan den senare gick i pension i våras har och hennes tjänst tills vidare upprätthållits av en vikarie på halvtid.
Vid kultur och fritidsnämndens sammanträde konstaterades att pengarna för nästa år bara till en konsumentvägledare. En följd av besparingen blir att konsumentvägledningens arbete i hennes och Slite minskas, och att väntetiden förlängs för att få hjälp med exempelvis skuldsanering.
Välkänd. Ann-Marie Larsson är en välkänd profil som en av de två hittillsvarande konsumentvägledare på Gotland. En halvering av kommunens konsumentvägledning betyder att den läggs ner, konstaterar ledamöterna i referensgruppen för konsumentfrågor.Arkivfoto: ROLF JÖNSSON
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!