KONTROLL: Kan bli nya restriktioner om råden inte följs

Landets alla länsstyrelser har fått i uppdrag av regeringen att följa hur coronapandemins riktlinjer efterlevs i sommar. Följs de inte kan reserestiktionerna stramas åt.

Det är landets länsstyrelser som fått i uppdrag att följa hur folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer efterlevs.

Det är landets länsstyrelser som fått i uppdrag att följa hur folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer efterlevs.

Foto: David Skoog

Gotland2020-06-23 20:55

Trots de slopade reserestriktionerna pågår fortfarande en pandemi i vårt land och i vår värld. Att följa de allmänna rekommendationer och råd som finns är var persons ansvar, och den som har en verksamhet har ett ansvar att se till att besökarna kan följa rekommendationerna. För att regeringen ska kunna följa hur råden och rekommendationerna efterlevs har länsstyrelserna fått i uppdrag att skicka in rapporter veckovis.

– Om det framkommer att rekommendationerna inte efterlevs kommer länsstyrelsen i dialog med Region Gotland och smittskyddsläkare rapportera till regeringen att det behöver vidtagas åtgärder för att komma tillrätta med situationen, säger försvarsdirektör Kicki Scheller i ett pressmeddelande.

Om inte råden följs kan reserestriktionerna stramas åt igen. 

– Folkhälsomyndigheten och regeringen har varit tydliga med att nya restriktioner kan bli aktuella om kurvan över svårt sjuka vänder uppåt igen, säger Kicki Scheller.

Under sommaren kommer därför Länsstyrelsen på Gotland fortsatt hålla samverkansmöten med bland annat destinationen, regionen, flyget, polisen och besöksnäringen.

– Vi kommer att fokusera på en rad verksamheter på platser där vi vet att det brukar samlas mycket folk under sommaren. Det kan handla om campingar, badstränder och restauranger. Sammantaget bör det ge oss en god och aktuell bild av hur det ser ut runt om på Gotland, säger Kicki Scheller.

Kicki Scheller.
Kicki Scheller.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!