Konvertering av bilar kan bli framtidens fordon

Biogasbilar har hamnat i skymundan av elbilarnas framfart i samhället. Men biogasbilen kan komma att bli allt mer vanligt förekommande när fler bilar efterkonverteras.

Thomas Hedin på Miljöbilscentrum vill se fler biogasbilar på Gotland de kommande åren.

Thomas Hedin på Miljöbilscentrum vill se fler biogasbilar på Gotland de kommande åren.

Foto: Erik Daun

Gotland2021-11-09 12:01

2020 kördes 63 procent av de gotländska bilarna på bensin, enligt officiell statistik från Trafikanalys. Det är högst andel bensinbilar i hela Sverige. 

Gotlands bilpark är bland de äldsta i Sverige där genomsnittsbilen är omkring 14 år, medan tio år är snittet för riket. Saltfria vägar och kortare körsträckor benämns som några av anledningarna till att bilarna håller längre på ön.

– Vi ligger efter på Gotland. Så är det bara. Gamla förutfattade meningar och myter har kommit att bli sanningar här när det kommer biogas, säger Thomas Hedin på Miljöbilcentrum på Gotland.

Miljöbilscentrum, som är ett systerbolag till Biogas Gotland, arbetar för att fler gotlänningar ska välja miljöbränsle och aktivt välja bort fossila bränslen. 

– Vi jobbar för att det ska finnas Hvo, elbilar, biogas och andra alternativ till fossila bränslen. Vår vision är att öka antalet biogasbilar på Gotland, säger han. 

Idag finns det på Gotland omkring 900 fordon som drivs med biogas. Miljöbilscentrum har en målsättning att minst 1500-2000 bilar till ska rulla på biogas som producerats på Gotland. Men om man ska nå dit krävs ett stort arbete, och det måste göras tillsammans, menar Thomas Hedin. 

En lösning som kan göra stor skillnad på Gotland är efterkonvertering av personbilar, alltså att bensin- och dieselbilar byggs om för att kunna köras på biobränsle. Regeringen vill under 2022 och 2023 ge ett stöd på tio miljoner per år för konvertering av fossildrivna bilar, motsvarande 50 procent av kostnaden. Att konvertera till biogas kostar idag omkring 50 000 kronor och konvertering till etanol kostar 10 000 kronor. 

– Konvertering av befintliga bilar kan göra stor skillnad. Idag finns fyra firmor i Sverige som utför dessa konverteringar. Vi vill ha en på Gotland. Det är vår vision att i närtid kunna konvertera bilar här på Gotland, säger Thomas Hedin.

Att bygga om sin befintliga bensindrivna bil skulle alltså kosta omkring 25 000 kronor, samtidigt som skatten för en miljöbil är avsevärt mycket lägre än för en fossildriven. Regeringen meddelade den 29 oktober att miljöbilsdefinitionen även framöver kommer avse biogas.

– Fokus just nu ligger på elbilar. Bilproducenterna är inställda på elbilar vilket spiller över på bilhandlare som i viss mån faktiskt glömmer bort biogasen idag. Därför var beskedet från regeringen viktigt, men inte helt oväntat, säger Thomas Hedin.

I dagsläget produceras 30 gigawattimmar, vilket motsvarar tre miljoner liter bensin per år. Arla, vars industri drivs med gas och flis, är en storkonsument och köper i dagsläget omkring hälften av all gas som produceras på Gotland.

– De ställer om just nu och i takt med det kommer mer av gasen som produceras kunna användas till fordonsgas. Det är egentligen efterfrågan som avgör hur mycket bigoas som ska produceras. Det går att skala upp något enormt om det skulle behövas, säger han.

Vidare har Region Gotland ett avtal om att köpa biogas fram till 2030 enligt biogasstrategin. 70 procent av kollektivtrafiken på ön körs idag på biogas.

Förutom att biogas gör planeten en tjänst så finns också pengar att spara. Biogas är effektivare som drivmedel än bensin och mäts i kilogram. Till privatpersoner kostar ett kilo biogas 21.79 kronor. En bil förbrukar omkring ett halvt kilo per mil, vilket ger en milkostnad på lite mer än 10 kronor milen.

Fakta

XX

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!